L'obs: Cum fabrică Bulgaria cetăţenii europene false şi periculoase. Reţele cu protecţie la nivel înalt

Data publicării:
oameni pe strada in sofia bulgaria
Bulgaria confirmă intenţia de a adera la euro la 1 ianuarie 2024. Foto: Gulliver/GettyImages

Într-un raport prezentat Parlamentului de la Sofia, în octombrie anul trecut, şeful sponajului din Bulgaria avertiza că răspândirea documentelor false de identitate şi schemele frauduloase pentru obținerea cetățeniei bulgare reprezintă amenințări serioase la adresa securităţii naţionale, notează Le Nouvel Observateur, într-un material care vorbeşte, mai departe, de un adevărat trafic cu cetăţenii, sprijinit de la cel mai înalt nivel. 

Every Day Life In Bulgaria As EU Leaders Mull Restrictions
Foto: Gulliver/GettyImages

E vorba de trafic întrucât în miezul afacerii sunt implicate zeci de mii de persoane, dar şi funcţionari şi politicieni corupţi, iar pericolul, arată jurnaliştii francezi, nu se limitează la Bulgaria, ci atinge, inevitabil, Uniunea Europeană.

Acești aşa-numiţi bulgari falşi, explică publicaţia citată, devin, odată primite documentele, cetăţeni europeni cu drept de liberă circulaţie în spaţiul comunitar, deşi sistemul e ilegal, iar printre beneficiari se găsesc şi infractori străini. Alţii se află chiar în legătură cu reţele teroriste.

Potrivit Le Nouvel Observateur, Guvernul şi Preşedinţia de la Sofia nu au răspuns întrebărilor trimise de jurnalişti.

Asta, în condiţiile în care schema a fost devoalată de un înalt funcţionar - fosta şefă a Direcţiei Cetăţenie din Ministerul Justiţiei. Acum, femeia este supusă unor presiuni constante, intimidări şi ameninţări, susţin jurnaliştii francezi, care s-au întâlnit cu Katia Mateva într-un restaurant din capitala ţării.

"Ca director, trebuia să dau un aviz pe naturalizări. Pe unele le-am respins, întrucât nu corespundeau legii. Candidaţii nu aveau nicio origine bulgară. M-am opus pe unele din ele pentru că nimic nu era în concordanță cu legea. Candidații nu aveau origine bulgară. De asemenea, am anulat aproximativ 60 de naturalizări după ce am descoperit că era vorba de infractori. Este periculos acest trafic întrucât pot obţine un paşarport european chiar şi terorişti", susţine Katia Mateva.

Potrivit Le Nouvel Observateur, pentru primirea cetăţeniei bulgare e suficient să fi major, să nu ai cazier în Bulgaria şi să dai o simplă declaraţie la Agenţia pentru bulgarii de pretutindeni, privind sentimentul de apartenenţă la naţiunea bulgară. În 2013, preşedintele aceste agenţii admitea, în scris, că nu există nicio procedură prin care să poată fi verificate atestatele emise de instituţia pe care o conduce.

Publicaţia franceză mai arată că în toată afacerea sunt implicaţi şi avocaţi. Aceştia eliberează 100-200 de "certificate de apartenenţă la naţiunea bulgară" pe zi, pentru sume cuprinse între 500 şi 3.000 de euro sau mai mult, în cazurile în care candidatul are un trecut mai dubios.

Potrivit Katiei Mateva, în Bulgaria naturalizările se fac în ritm de 600 până la 700 pe lună, fenomenul are deja ani buni vechime, funcţionează şi în zi de azi, iar în aşteptare sunt la acest moment 20.000 de dosare de naturalizare. Principalii candidaţi: macedoneni, sârbi, albanezi, kosovari şi modoveni.

Este un trafic acoperit de la cel mai înalt nivel al statului bulgar, adaugă sursa jurnaliştilor de la Le Nouvel Observateur, în condiţiile în care femeia a informat procurorul general (care a clasat speţa), serviciile de informaţii şi chiar pe premierul Boiko Borissov. Înalţi funcţionari şi cel puţin un ministru şi un vicepremier sunt implicaţi în această schemă, mai spune Katia Mateva,

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri