Video Locul unde granița se schimbă constant. Soldații ruși continuă să ocupe noi părți din Georgia

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
femeie care se tine cu mana de un gard de sarma
În satele din apropierea zonei separatiste a Georgiei, domnește teama că rușii ar putea veni oricând Foto: captură video

Cei mai mulți georgieni vor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană - și asta cât mai curând posibil. La fel ca Ucraina, țara lor se învecinează cu Rusia. Conflictul plutește deasupra regiunilor separatiste susținute de ruși din Osetia de Sud și Abhazia. Mulți georgieni sunt îngrijorați că ar putea fi următoarea țintă a lui Putin. Tânăra activistă Mariam Gheguceadze face tot posibilul ca să ajute la integrarea Georgiei, dar drumul nu este deloc ușor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

„DA pentru Europa!” Zeci de mii de georgieni au mărșăluit prin capitala Tbilisi, după ce UE a refuzat țării lor statutul de țară candidată. Ei cred că e vina guvernului și cer demisia administrației centrale.

Mariam Gheguceadze e implicată în acest demers. Pentru ea, Europa e mai mult decât o apropiere geografică de Occident. Pentru ea, Europa este viitorul. Și și-a făcut o misiune de viață din a lupta pentru acest viitor.

„Cred că Georgia merită să fie un mândru stat membru al Uniunii Europene, dar știu că sunt o mulțime de probleme. Și, de aceea, fac și eu tot ce pot ca să trăiesc să văd aceste schimbări”, spune tânăra activistă.

Georgienii se tem că după atacarea Ucrainei, ei vor fi la rând

Mariam Gheguceadze spune că una dintre probleme e țara vecină - Rusia. Tânăra l-a condus pe reporterul Deutsche Welle până într-o zonă în care problema este destul de evidentă: la granița cu republica separatistă Osetia de Sud. Cea mai mare parte a comunității internaționale consideră teritoriul din Munții Caucaz drept parte din Georgia. Regiunea și-a proclamat independența în urmă cu 30 de ani, dar se bazează în mare măsură pe susținerea Rusiei.

Banii ruși controlează Osetia de Sud. Armata rusă e staționată acolo. Iar după atacul asupra Ucrainei, georgienii se tem că ei ar putea fi la rând.

Am avut nevoie de două ore și jumătate pentru a ajunge la destinație. Satul Cadueti se află chiar la granița cu Osetia de Sud. Oamenii se plâng că aici, granița se modifică constant. Și că soldații ruși continuă să ocupe noi părți din Georgia. Iar granița trece direct prin câmpurile care aparțin unor ferme.

„Mi-e frică de ruși. Armata rusă se află la doar cinci kilometri de noi. Și chiar dacă niciun soldat nu a venit încă în satul meu, cu toții trăim cu o frică constantă. Mai ales după ce rușii au invadat Ucraina”, mărturisește înfricoșată o femeie.

Guvernul preferă să rămână neutru, ca să nu supere Rusia

Și guvernul central de la Tbilisi se teme de un conflict cu Rusia, așa că preferă să rămână neutru. Georgia a condamnat oficial războiul, dar nu s-a aliniat sancțiunilor occidentale împotriva Kremlinului. În schimb, guvernul de la Tbilisi îi atacă pe toți cei care îl critică, precum mișcarea de protest „Rușine”, cofondată de Mariam Gheguceadze.

Când UE a refuzat să acorde Georgiei statutul de țară candidată, această mișcare nu a dat vina pe Bruxelles, ci pe propriul guvern. Protestatarii îi acuză pe oficialii de la Tbilisi că fac prea puțin și că vor doar să liniștească Rusia. Dar politicienii ripostează.

„Acești oameni vor ca țara noastră să se înece în proteste în masă și agitație, pentru ca totul să se termine cu un război cu Rusia. Acesta este planul lor, dar noi nu vom permite acest lucru”, spune Irakli Kobacidze, președintele partidului de guvernământ.

„Mașina lor de propagandă funcționează foarte bine și, dacă te uiți mai departe, toată lumea poate observa că e la fel ca propaganda rusă”, acuză, la rândul ei, Mariam Gheguceadze.

„A fost una dintre cele mai triste zile din viața mea”

Aici, mulți oameni cred că președintele Putin nu se va opri la Ucraina. Se tem că ar putea viza Georgia, pentru că țara a făcut parte din Uniunea Sovietică. Iar Putin ar putea încerca să restabilească fosta glorie a Rusiei.

„Singura țară care a împiedicat dezvoltarea Georgiei, care a distrus cultura Georgiei, care a distrus tradiția georgiană, religia georgiană - e Rusia”, spune Mariam Gheguceazde.

Mariam și colaboratorii ei spun că exact din acest motiv UE ar fi trebuit să transmită un mesaj Rusiei și să acorde Georgiei statutul de țară candidată. Toți au fost profund dezamăgiți de decizia de la Bruxelles.

„A fost una dintre cele mai triste zile din viața mea. Îmi amintesc cum m-am simțit pentru că îmi dau seama că încă sunt o optimistă și, probabil, o mică parte din mine mai spera să se întâmple o minune. Nu știu...”, spune Mariam Gheguceadze.

Dar nu și-a pierdut speranța. Și intenționează să-și continue lupta până când Georgia va deveni, într-o bună zi, membră a Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri