Lovitură de stat în Gabon. Armata transmite că l-a îndepărtat pe președintele ales Ali Bongo și că a preluat puterea

Data publicării:
militari din gabon la televiziunea de stat
Cei doisprezece militari au anunțat că anulează rezultatele alegerilor și dizolvă „toate instituțiile republicii”. Sursa foto: Profimedia Images

Armata din Gabon declară lovitură de stat după ce Ali Bongo a câștigat alegerile și a redevenit președintele țării. Anunțul a fost făcut la televiziunea națională, după ce autoritățile electorale au declarat că Bongo a câștigat al treilea mandat, transmite The Guardian.

Un grup de ofițeri militari gabonezi a apărut la televiziunea națională declarând că a preluat puterea și susținând că recentele alegeri generale sunt lipsite de credibilitate. Grupul transmite că reprezintă toate forțele de securitate și apărare ale Gabonului.

Cei doisprezece militari au anunțat că anulează rezultatele alegerilor și dizolvă „toate instituțiile republicii”, transmite BBC. Unul dintre militari a spus la postul de televiziune Gabon 24: „Am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”.
Acest lucru, a adăugat el, se datorează „guvernării iresponsabile, imprevizibile, care are ca rezultat o deteriorare continuă a coeziunii sociale care riscă să ducă țara în haos”.

Militarii au spus și că toate granițele au fost închise până la noi ordine.

După apariția acestui grup militar la televizor, s-au auzit zgomote puternice de focuri de armă în capitala Libreville, a relatat un reporter Reuters.

„În numele poporului gabonez am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, au spus militarii la televizor.

Președintele în exercițiu al Gabonului, Ali Bongo, a câștigat al treilea mandat la alegerile prezidențiale cu 64,27% din voturi, a anunțat miercuri centrul electoral din Gabon, după alegerile generale afectate de întârzieri, pe care opoziția le-a denunțat drept frauduloase.

Anunțând rezultatul la primele ore, șeful comisiei electorale, Michel Stephane Bonda, a declarat că principalul contestatar al lui Bongo, Albert Ondo Ossa, a ajuns pe locul al doilea cu 30,77%. Echipa lui Bongo a respins acuzațiile lui Ondo Ossa de nereguli electorale.

Îngrijorările erau în creștere pe fondul temerilor unor viitoare tulburări sociale după votul prezidențial, parlamentar și legislativ de sâmbătă, în care Bongo a încercat să prelungească cei peste 50 de ani la putere a familiei sale. Opoziția a făcut eforturi pentru a transmite dorința sa de a schimba națiunea bogată în petrol și cacao, dar afectată de sărăcie.

Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea unor canale media străine și decizia autorităților de a întrerupe serviciul de internet și de a impune stare de urgență pe timp de noapte la nivel național, după ce un sondaj legat de alegerile prezidențiale a ridicat îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral, au fost semnale clare că lucrurile nu sunt rezolvate prin acest tur electoral.

Ali Bongo a ajuns la putere după ce tatăl său, Omar, a murit în 2009.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri