Lukașenko acuză Polonia și Lituania că pregătesc „atacuri teroriste” și o „rebeliune militară” împotriva Belarusului

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a acuzat, luni, Polonia și Lituania că ar pregăti „atacuri teroriste” și că ar încerca să pornească „o rebeliune militară” în țară. Inițial, Lukașenko acuzase Ucraina de astfel de intenții, spunând și că pregătește cu Putin „grupări militare regionale”.

„Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali bieloruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă”, a declarat Lukașenko în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

„Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest pentru a deschide un al doilea front acolo”, a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

În consecinţă, regimurile de la Minsk şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună, a mai spus el, fără să precizeze locul desfăşurării acesteia.

„Ieri (n. red. - duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizaţi că se pregăteşte o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului”, a afirmat Lukaşenko, spunând că Ucraina doreşte să facă „un pod Crimeea numărul 2”, cu referire la podul rusesc avariat, sâmbătă, de o explozie.

El a spus că i-a trimis un mesaj preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu „labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul” bielorus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă de război”, a mai spus dictatorul de la Minsk, afirmând, totodată, că „nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului”.

Aliat al Rusiei în conflictul acesteia cu Ucraina, Belarus a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul său pentru invazia împotriva statului vecin, dar armata bielorusă nu a participat, până acum, la luptele de pe teritoriul ucrainean.

Intrarea forţelor bieloruse pe teritoriul ţării vecine ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina.

După alegaţiile la adresa Ucrainei, Uniunea Europeană a catalogat drept „ridicole” acuzaţiile lui Aleksandr Lukaşenko că autorităţile de la Kiev ar plănui un atac împotriva teritoriului țării şi a îndemnat guvernul de la Minsk să nu se implice în războiul lansat de Rusia împotriva vecinului său.

„Luăm notă de acuzaţiile false din partea regimului Lukaşenko că Ucraina ar plănui un atac asupra teritoriului Belarusului”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, în cadrul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană.

„Sunt acuzaţii total nefondate şi ridicole, absolut inacceptabile”, a adăugat oficialul citat.

Stano a subliniat că „Ucraina este, aici, victima, nu agresorul”, cerând guvernului de la Minsk să ţină cont de faptul că ţara vecină se află sub „un atac ilegal brutal, prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite şi a legii internaţionale”.

„Îndemnăm regimul de la Minsk să se abţină de la orice implicare a Belarusului în această acţiune brutală şi ilegitimă”, a subliniat el, îndemnându-l „să nu mai permită ca teritoriul bielorus să servească drept rampă de lansare pentru atacuri aeriene”, printre care s-au numărat şi recentele lovituri cu rachete şi drone împotriva Ucrainei.

Lukaşenko declarase că, după o reuniune a şefilor de stat din CSI, săptămâna trecută, desfăşurată la Sankt-Petersburg, a avut o întâlnire bilaterală cu Putin în cadrul căreia ei au convenit asupra desfăşurării unei grupări armate comune a Uniunii statale Rusia-Belarus. El a mai spus că formarea acestei grupări a început deja, fără să ofere alte detalii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri