Lukașenko: Războiul din Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita „prăpastia războiului nuclear”

Data publicării:
strângere de mână între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko în timpul unei ceremonii de sărbătorire a victoriei în Al Doilea Război Mondial
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita prăpastia războiului nuclear", a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo, a spus el în interviul citat de Agerpres.

Trebuie să oprim, să ne punem de acord să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina, a adăugat Lukaşenko.

Dar, potrivit preşedintelui bielorus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict.

Precedentele discuţii, care începuseră în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina au eşuat, fiecare tabăra declinându-şi responsabilitatea, aminteşte AFP.

Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina, susține Lukaşenko.

Ucraina trebuie să fie de acord să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia, a spus el.

Potrivit lui Lukaşenko, termenul de denazificare folosit de Rusia cu privire la obiectivele sale în Ucraina este de domeniul filosofiei. Cea mai importantă este securitatea Rusiei.

Preşedintele bielorus consideră că altfel lucrurile se pot agrava şi mai mult, amintind că Vladimir Putin avertizase anterior că armata sa nu s-a implicat încă total în Ucraina.

Războiul care este în curs acolo nu este încă cel pe care Rusia l-ar putea duce, a spus Lukaşenko, evocând arme înfricoşătoare pe care Moscova nu le-a utilizat.

Potrivit liderului bielorus, Ucraina trebuie să accepte că regiunile ocupate de Rusia în estul şi sudul ţării sunt pierdute.

Aceasta nu se mai discută, s-ar fi putut discuta în lunile februarie, martie, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri