Lukaşenko spune că sprijină planul chinez pentru pace în Ucraina: "Ar trebui să prevină alunecarea într-o confruntare globală"

Data publicării:
Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko strânge mâna preşedintelui chinez Xi Jinping în timpul unei vizite oficiale la Beijing pe 1 martie 2023.
Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko s-a întâlnit la Beijing cu preşedintele Chinei Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a declarat că "sprijină pe deplin" planul chinez de pace în Ucraina, care prevede şi "respectarea suveranităţii tuturor statelor" în timpul unei întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping, la Beijing, scrie BBC.

China şi Belarus "şi-au exprimat îngrijorarea profundă" în legătură cu conflictul din Ucraina şi "interesul extrem în instaurarea cât mai curând posibil a păcii în Ucraina", potrivit agenţiei de presă de stat din Belarus.

"Poziţia Chinei este de susţinere a tratativelor pentru pace", a declarat preşedintele chinez în timpul întâlnirii.

Alexandr Lukaşenko a replicat că Belarus "sprijină pe deplin iniţiativa pentru securitate internaţională pe care aţi avansat-o", se arată în transcriptul discuţiei.

Deciziile politice "ar trebui să prevină alunecarea într-o confruntare globală în care nu vor exista câştigători", a mai spus Lukaşenko.

Planul de pace în 12 puncte redactat de China prevede "respectarea suveranităţii tuturor ţărilor" şi "încetarea focului", dar nu specifică dacă Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina.

În schimb, condamnă şi "sancţiunile unilaterale" impuse Rusiei şi "mentalitatea de Război Rece" a Occidentului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat la începutul săptămânii că Rusia a parcurs cu atenţie planul chinez, însă a adăugat că nu există în prezent condițiile necesare pentru pace.

Anterior, ministrul rus de externe afirmase că un plan de pace trebuie să țină cont de "noile realităţi teritoriale" din Ucraina.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri