Macedonia de Nord ar putea dezincrimina consumul de canabis în scop recreativ

Data publicării:
Israel Pioneers Use Of Medical Marijuana
Foto: Gulliver/Getty Images

Macedonia de Nord ar putea dezincrimina consumul în scop recreativ de canabis şi să autorizeze exportul acestuia în scopuri medicale spre sfârşitul anului 2021, a afirmat luni premierul Zoran Zaev, notează AFP.

"Nu este corect ca cineva să meargă în închisoare pentru folosirea în scop personal a unei jumătăţi de gram de canabis în epoca în care în întreaga lume această iarbă devină legală pentru scopuri medicale şi din motive economice", a declarat Zoran Zaev, potrivit Agerpres.

Şeful social-democrat al guvernului de la Skopje a abordat subiectul prezentând un plan al cabinetului său pentru anul 2021. Potrivit acestuia, "legalizarea completă" a canabisului ar putea începe la jumătatea anului viitor.

Zoran Zaev şi-a exprimat speranţa că parlamentul acestei ţări sărace cu două milioane de locuitori va amenda legislaţia antidrog spre sfârşitul anului, pentru a legaliza utilizarea canabisului şi, în acelaşi timp, a autoriza exportul pentru industria farmaceutică.

Producţia de canabis pentru utilizare medicală a fost autorizată în 2016 în această ţară din Peninsula Balcanică, dar companiile licenţiate sunt autorizate să exporte numai tinctură şi ulei. Exportul de flori de canabis este interzis.

Numai acesta "ar urma să aducă un venit anual de 250 de milioane de euro şi să creeze locuri de muncă bine plătite", a subliniat premierul social-democrat.

Deşi canabisul este tot mai dezincriminat în Europa, vânzarea sa în scopuri recreative este interzisă în mare parte.

Cu circa 25 de milioane de consumatori, este drogul cel mai consumat în Europa şi Europol (Oficiul European de Poliţie) apreciază că, în 2019, comerţul cu acesta a generat venituri de aproape 11,6 miliarde de euro.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri