Macron i-a spus lui Putin, la telefon, că Franța „intenționează să apere integritatea teritorială a Ucrainei”

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron gesticulează cu arătătorul
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Franța intenționează să apere integritatea teritorială a Ucrainei, i-a transmis Emmanuel Macron lui Vladimir Putin, luni, în cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri. 

În cadrul acestei convorbiri, Putin s-a limitat să reitereze, potrivit administrației prezidențiale franceze, „analiza pe care o face adesea asupra faptului că negocierile ar fi puse în dificultate din cauza autorităţilor ucrainene”.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Franţa şi-au exprimat deja îngrijorarea în ultimele zile cu privire la această desfăşurare de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, luni, Rusia împotriva oricărei noi „acţiuni agresive” la graniţa cu Ucraina.

„Trebuie să prevenim o escaladare militară”, a spus un purtător de cuvânt al diplomației germane, cerând Rusiei „să dea dovadă de reţinere” şi „să revină la masa negocierilor”.

Situaţia din această regiune a fost foarte tensionată de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. De peste şapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiştii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său, notează AFP.

Conform Kremlinului, Putin a calificat, la rândul său, exercițiile militare efectuate de SUA și NATO în Marea Neagră drept o „provocare”. 

În convorbirea cu preşedintele Macron, Putin „a atras atenţia asupra caracterului provocator al exerciţiilor de mare amploare desfăşurate de Statele Unite şi de unii dintre aliaţii lor în Marea Neagră şi care sporesc tensiunile dintre Rusia şi NATO”, a transmis Kremlinul.

Putin pare să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră, despre care Moscova a afirmat săptămâna trecută că le „monitorizează” şi pe care Putin le-a calificat drept o „provocare serioasă”. Cea mai recentă acuzaţie a lui Putin vine pe fondul unor tensiuni crescânde în jurul conflictului din Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri