Macron: Nu poate fi un steag rusesc la Olimpiada de la Paris. Întrebarea e cum distingi între sportivii ruși complici și cei victime

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că nu ar putea "să existe un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris". FOTO: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu acordat cotidianului L'Equipe publicat miercuri seara că nu ar putea "să existe un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris", deoarece Rusia "nu are ce căuta într-un moment în care a comis crime de război".

Întrebat despre o eventuală prezenţă a sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de vară din 2024, şeful statului a răspuns: "Sper că va fi o decizie conştientă a lumii olimpice (...) nu este de competenţa statului gazdă să decidă ce trebuie să facă CIO (...) Am încredere deplină în Thomas Bach", preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

De asemenea, preşedintele Macron şi-a exprimat speranţa că "ucrainenii vor împărtăşi această opinie".

"Evident, nu poate exista un steag rusesc la Jocurile de la Paris, cred că există un consens în această privinţă", a declarat el în acest interviu acordat ziarului sportiv, "pentru că Rusia ca ţară nu are ce căuta în momentul în care a comis crime de război şi a deportat copii".

"Adevărata întrebare pe care lumea olimpică va trebui să o decidă este ce loc trebuie să le fie acordat acestor sportivi ruşi care s-au pregătit o viaţă întreagă şi care pot fi şi victimele acestui regim", a continuat el.

"Dar cum putem face distincţia între sportivii ruşi care sunt complici şi victime ale regimului? Aceasta este adevărata întrebare şi aici lumea olimpică trebuie, în cunoştinţă de cauză, să îşi dea avizul şi să ofere garanţii", a explicat şeful statului: "Iar ucrainenii trebuie să înţeleagă acest lucru (...) Acesta este actul de echilibru pe care trebuie să îl facem".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri