Macron spune că UE trebuie să ajute Italia după ce insula Lampedusa a fost „inundată” de migranți

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană are o „datorie de solidaritate” cu Italia, în contextul în care insula Lampedusa a primit, recent, un număr mare de migranți din Africa. Macron a mai anunțat că guvernele celor două țări poartă discuții pe această temă, în prezent.

„Datoria noastră a tuturor europenilor este de a nu lăsa Italia singură în faţa situaţiei cu care se confruntă. Consider că este responsabilitatea Uniuni Europene în întregime de a fi alături de Italia”, a declarat Macron.

Germania a anunţat, miercuri, că nu va mai accepta solicitanţi de azil dinspre Italia prin mecanismul voluntar de relocare a migranţilor.

„Avem o datorie de solidaritate europeană. Ministrul francez de interne a discutat cu omologul său italian. Există o conlucrare între cele două guverne şi decizii vor fi luate pe această bază", a precizat Macron în timpul unei deplasări în partea central-estică a Franţei.

Peste 7.000 de persoane provenind din Africa de Nord au debarcat, marţi şi miercuri, pe coastele italiene, majoritatea în insula Lampedusa, unde centrul de primire prevăzut pentru a găzdui 400 de persoane a fost depăşit de acest număr de migranţi, echivalent populaţiei locale.

Situaţia din Lampedusa arată că „abordările strict naţionaliste îşi au limitele lor”, a apreciat Macron, în timp ce responsabili de dreapta şi de extrema-dreaptă din Franţa au cerut să nu mai fie primit niciunul din migranţii sosiţi în Lampedusa. Faţă de aceşti migranţi „vom acţiona - aşa cum am făcut întotdeauna - cu rigoare, dar cu umanitate”, a reacţionat preşedintele francez.

„Sunt copii, persoane foarte fragile, aceste fluxuri de migranţi pot fi prevenite, dar mai întâi trebuie să ne îngrijim de ei”, a spus el.

Apoi, va trebui „să vedem dacă aceste persoane sunt eligibile pentru azil sau o protecţie ori dacă trebuie retrimise acasă”, a precizat Macron. Şi aceasta „trebuie să se poată face foarte eficient, de asemenea dând dovadă de solidaritate”, a insistat preşedintele francez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri