Mai întâi au fost inundațiile devastatoare. Acum, copiii din Pakistan se luptă cu un nou dezastru (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
copil in spital
Mai întâi au fost inundațiile devastatoare. Acum, copiii din Pakistan se luptă cu un nou dezastru . FOTO: Profimedia Images

Un bebeluș luptă pentru viață pe un pat de spital din Pakistan. Lângă el se află altul, învelit într-o pânză albă, care a murit cu câteva minute înainte. O oră mai târziu, un alt copil cedează în fața bolii necruțătoare bolii. Toți au murit de holeră, o boală diareică acută provocată de consumul de apă contaminată cu bacterii. ONU a numit situația „alarmantă”: „Milioane de copii încă se luptă să supraviețuiască și ne temem că mii de copii nu vor reuși”.

Mai mult de zece copii mor în fiecare zi doar la Spitalul de asistență medicală a mamei și copilului din provincia Sindh din Pakistan. Medicii spun că toți au suferit din cauza unor afecțiuni legate de consumul de apă, în urma inundațiilor devastatoare din această vară, care au afectat o treime din țară, scrie CNN.

Alți zeci de copii dorm înghesuiți împreună pe paturi din camera de urgență a unității sanitare; unii sunt inconștienți din cauza bolii lor, alții plâng de durere. Are toate semnele malnutriției. Părinții epuizați așteaptă în camera de alături într-o tăcere mormântală. Amorțiți și învinși, ei nu știu dacă copilul lor va reuși să iasă viu din spital.

Aceasta este imaginea unei crize de sănătate aproape fără precedent care se desfășoară în Pakistan. Sunt temeri că situația se va agrava dacă comunitatea internațională nu va interveni să ajute. Inundațiile cauzate de ploile musonice record și de topirea ghețarilor din regiunile montane din nordul Pakistanului au dus la aproape 1.600 de morți, mai mult de o treime dintre ei fiind copii și au afectat aproximativ 33 de milioane de oameni. Inundațiile au lăsat mii de oameni fără case, fără mâncare și fără hrană sau apă.

În Sindh, una dintre provinciile cele mai afectate, satele au fost complet blocate, ceea ce face aproape imposibil pentru familii să caute ajutor pentru copiii lor bolnavi.

La periferia Qazi Ahmed, un oraș din Sindh, o mamă își ține în brațe bebelușul într-o barcă mică, în care mai sunt și alți localnici care caută disperați un spital. Copilul are febră mare și mama se teme că nu va supraviețui. Bărcile sunt pline de familii care caută ajutor. În altă zonă, părinții merg prin apă până la brâu, încercând să traverseze drumul cu copiii în brațe și câteva lucruri.

Pe măsură ce apele se retrag, un nou dezastru apare, iar zeci de mii de oameni se luptă cu boli precum diareea, dizenteria, febra dengue și malaria.

Cei mai săraci sunt cei mai vulnerabili. Rani, o mamă care și-a adus fiul bolnav de trei ani, la Spitalul de Sănătatea Mamei și a Copilului, a spus că satul lor a fost înconjurat de ape, iar casa le-a fost complet distrusă, așa că au ajuns să se adăpostească sub o folie de plastic, la marginea drumului.

În timpul zilei, Rani și familia ei îndură arșița și deshidratarea, iar noaptea trebuie să reziste țânțarilor.

„Ardem deșeurile pentru ca țânțarii să nu mai înțepe copiii. Stăm treji toată noaptea ca cei mici să poată dormi”, a povestit ea.

Sindh se confruntă cu un focar acut de febră dengue, o infecție virală transmisă de țânțari. Provoacă simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri de cap, dureri musculare și articulare, febră și erupții cutanate, deși doar 25% dintre cei infectați prezintă simptome. În cazuri extreme apar sângerare, organele cedează pe rând, iar pacientul moare. 

Hyderabad, Pakistan, 22/09/2022, Dengue Virus and Malaria patients are being treated in isolation ward established at Sindh Infectious Diseases Hospital and Research Center in Karachi on Thursday, September 22, 2022. A surge in dengue and malaria cases fo
Mai întâi au fost inundațiile devastatoare. Acum, copiii din Pakistan se luptă cu un nou dezastru . FOTO: Profimedia Images

UNICEF a transmis că țânțarii din regiune sunt un motiv de îngrijorare: „Țânțarii sunt cei care aduc malarie și boli. Apoi este holera... vorbim de o mulțime de boli care ies din aceste lacuri apărute în urma ploilor istorice. Această situație se va transforma într-o criză de sănătate și mai mare"

Într-o declarație de săptămâna trecută, ONU a numit situația „alarmantă”: „Milioane de copii încă se luptă să supraviețuiască și ne temem că mii de copii nu vor reuși”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri