Video Maia Sandu la ONU: „Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea”

Data publicării:
maia sandu la adunraea generala onu, la microfon
Maia Sandu la Adunarea Generală ONU. Foto: Profimedia
Din articol

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut miercuri, la Adunarea Generală ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria și distrugerea munițiilor din depozitul de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”. Ea a amintit că Moldova, o țară cu aproape trei milioane de locuitori, a fost tranzitată de peste jumătate de milion de refugiați care au fugit de războiul din Ucraina.

„Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră.

Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a declarat Maia Sandu miercuri, la Dezbaterea generală din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, potrivit transcrierii publicate de Administrația Prezidențială de la Chișinău.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Inflație de 35%

Maia Sandu a mai arătat că țara ei se confruntă cu o criză economică dură, cauzată de războiul din Ucraina, inflația ajungând la cota amețitoare de 35%.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută.

În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.

Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru - mai sănătos și mai sigur”, a mai spus președinta Republicii Moldova, amintind că țara ei a fost tranzitată de peste jumătate de milion de refugiați de război din Ucraina.

„Fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, am oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război. În momentul de vârf al afluxului, populația țării noastre a crescut cu patru la sută. Aproximativ 80.000 de refugiați au ales să rămână alături de noi”, a afirmat Mia Sandu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri