Majoritatea britanicilor vor să revină în UE. Sprijinul pentru întoarcere e la cel mai ridicat nivel din 2016

Data publicării:
Femeie cu o stea galbenă pe care scrie Rejoin
Foto: Profimedia Images

La șapte ani de la referendumul pentru Brexit, numărul britanicilor care vor să revină în Uniunea Europeană a urcat la cel mai înalt nivel din 2016, conform celui mai nou sondaj, citat de The Guardian.

Nici britanicii, nici europenii nu sunt de părere că alte țări vor urma exemplul Regatului Unit, iar britanicii sunt mai optimiști în ce privește viitorul blocului european – până în punctul în care au mai mare încredere în Comisia Europeană decât în propriul guvern (25% față de 24%).

Datele de la cel mai nou sondaj al YouGov arată că, excluzându-i pe cei care au ales opțiunea „Nu știu/Nu răspund”, 58,2% dintre britanici ar vota pentru revenirea în Uniunea Europeană.

Procentul a scăzut doar marginal față de cel din februarie, când 60% spuneau că vor să revină în UE și a crescut constant și semnificativ de la momentul imediat de după Brexit, la începutul lui 2021, când procentul era de 47%.

În alte țări europene, sentimentele eurosceptice sunt încă la un nivel redus, mai ales după catastrofa Brexit – în Franța, 62% vor să rămână în UE, iar în Italia 63%, acestea fiind unele dintre țările unde sprijinul pentru UE era ceva mai mic, în mod tradițional.

În Spania, 87% susțin rămânerea în blocul european, în Danemarca 79%, în Suedia 70%, iar în Germania 69%.

Un număr record de britanici cred, de asemenea, că e foarte puțin probabil ca alte țări europene să le urmeze calea și să părăseacă UE în următorul deceniu – 42%, față de 26% acum trei ani. 40% spun că este probabil, în scădere de la 58%.

Deși părerile față de revenirea în UE s-au schimbat semnificativ în Regat de la referendumul din 2016, 51% dintre britanici spun că este puțin probabil ca Marea Britanie să revină în UE la un moment dat. Acum doi ani, procentul era la 62%. 29% cred, totuși, că Regatul va reveni în UE la un moment dat.

În Uniunea Europeană, italienii (61%) și francezii (54%) sunt mai puțin încrezători că Regatul Unit se va realătura blocului. Mai pozitivi pe această temă sunt danezii (43%) și suedezii (49%). În toate țările, o proporție mai mare a spus că revenirea UK este probabilă, față de anul 2021.

Încrederea britanicilor în viitorul UE a crescut, de asemenea, semnificativ, de la referendum. Pentru prima oară, mai mulți britanici s-au declarat optimiști cu privire la viitorul blocului (41% față de 36%).

În același timp, britanici rămân pesimiști cu privire la impactul Brexit-ului asupra țării lor – 58% spuneau în aprilie că ieșirea din UE are un impact negativ, o creștere de la 50%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri