Mama unui tânăr ucis de forțele de securitate în Iran, condamnată la 13 ani de închisoare pentru că a cerut dreptate pentru fiul ei

Data actualizării: Data publicării:
o mama din iran si fiul ei, care a fost ucis
O mamă din Iran, al cărei fiu a fost ucis de forțele de securitate, a fost condamnată la 13 ani de închisoare de un tribunal iranian. Facebook/ Center for Human Rights in Iran

O mamă din Iran, al cărei fiu a fost ucis de forțele de securitate, a fost condamnată la 13 ani de închisoare de un tribunal iranian, după ce a cerut dreptate pentru copilul ei pe rețelele sociale, transmite The Guardian.

Mahsa Yazdani, al cărei fiu a fost ucis în timpul unui protest anti-regim, în septembrie 2022, a fost condamnată pentru blasfemie, insultarea liderului suprem și răspândirea propagandei anti-regim, potrivit grupurilor pentru drepturile omului și membrilor familiei. Ei spun că ea va executa primii cinci ani fără nicio șansă de eliberare condiționată.

Videoclipuri și fotografii cu cadavrul fiului ei au devenit virale pe rețelele sociale în timpul protestelor în masă declanșate de moartea Mahsei Amini, o tânără care a fost arestată de „poliția moralității” din Iran pentru că nu și-a purtat corect hijabul.

Potrivit familiei sale, fiul femeii a fost împușcat de mai multe ori de la mică distanță în spate și cap. Raportul unui medic legist a confirmat că a fost ucis de numeroase gloanțe.

După ce fiul ei a fost ucis, Yazdani a condamnat public atacurile regimului asupra protestatarilor și a cerut dreptate pentru fiul ei și pentru alții uciși în timpul demonstrațiilor. 

La câteva ore după publicarea știrii despre sentință, fiica lui Yazdani a distribuit o postare pe Instagram care spunea: „Ce se va întâmpla cu fratele meu de trei ani? Cine este responsabil pentru toată această cruzime?”

Centrul pentru Drepturile Omului din Iran a denunțat decizia

Reacționând la condamnare și la sentință, Centrul pentru Drepturile Omului din Iran a declarat: „Denunțăm cu fermitate condamnarea rușinoasă a Mahsei Yazdani, o mamă îndurerată care caută dreptate pentru fiul ei”.

Sentința vine în timp ce autoritățile iraniene par să urmărească în mod activ familiile celor uciși în timpul protestelor. Condamnarea lui Yazdani este „un alt semn clar că autoritățile exercită o presiune neîncetată asupra familiilor victimelor”, a declarat Skylar Thompson, de la grupul pentru drepturile civile Human Rights Activists din Iran.

În mai 2023, tatăl și sora lui Abolfazl Adinezadeh, un tânăr de 17 ani împușcat mortal de forțele de securitate, au fost acuzați de „propagandă antiguvernamentală”, potrivit avocatului lor. De atunci, familia a fost supusă unor amenințări din partea agenților regimului, a declarat o sursă pentru The Guardian.

Activiștii pentru drepturile omului și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la Mashallah Karami, tatăl lui Mohammad Mehdi Karami, un campion de karate în vârstă de 22 de ani, executat în ianuarie după ce a fost arestat în timpul unui protest de stradă și acuzat de uciderea unui ofițer de securitate.

Tatăl său, care a implorat public milă pentru fiul său înainte de execuție și a cerut dreptate pentru el și alți tineri protestatari pe rețelele sociale, a fost arestat în august.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri