42 de oameni au împreună avere cât jumătate din populaţia planetei

Data publicării:
bani aruncati getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Prăpastia dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci s-a adâncit şi mai mult anul trecut. 42 de pământeni au împreună avere cât jumătate din populaţia planetei. Sunt două dintre concluziile unui raport făcut de o organizaţie umanitară, cu câteva ore înaintea Forumului Economic de la Davos.

bani aruncati getty
Foto: Gulliver/Getty Images

82% din bogăţia generată anul trecut a mers la cei mai avuţi 1% dintre oameni. Asta în timp ce, pentru jumătatea săracă a populaţiei, adică aproape patru miliarde, viaţa nu a devenit mai uşoară. Aceasta e imaginea de ansamblu a raportului anual publicat de Oxfam.

Averea celor mai înstăriţi 1% dintre oameni a crescut cu 762 de miliarde de dolari anul trecut. O sumă de 7 ori mai mare decât cea care ar fi necesară pentru a pune capăt sărăciei extreme din lume.

De altfel, anul 2017 a însemnat o creştere fără precedent a numărului de miliardari în dolari. La fiecare două zile, a mai apărut unul. În total, Oxfam estimează că sunt 2.043.

De asemenea, raportul arată că 9 din 10 miliardari sunt bărbaţi, iar doamnele rămân mai prost plătite decât domnii. Şi tot raportul OXFAM spune că directorul unei companii din top 5 firme de îmbrăcăminte din lume câştigă în cinci zile cât câştigă toată viaţa lui un muncitor din Bangladesh, adică cel care face astfel de haine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri