Sari la conținut

Alertă maximă în sudul Japoniei: Un taifun foarte puternic se îndreaptă spre insula Okinawa

FOTO: AFP/MEDIAFAXFOTO

Agenţia meteorologică japoneză a lansat luni seara o alertă maximă, preconizând sosirea în curând a unui taifun foarte violent în sudul extrem al ţării, relatează AFP, citat de Mediafax.

Această alertă este declanşată în cazul unui risc de pierdere de vieţi umane şi pagube masive.

Neoguri se află la 300 de kilometri sud de insulă, unde ar urma să ajungă marţi dimineaţa, potrivit ultimelor date ale agenţiei, care nu exclude ca taifunul să ajungă şi în alte insule japoneze, dar cu o intensitate mai redusă.

Previzionând rafale de vânt foarte puternice şi ploi torenţiale, agenţia le-a recomandat locuitorilor din Okinawa să rămână în casele lor şi să evite deplasările care nu sunt absolut necesare.

Un reprezentant al agenţiei nipone de meteorologie a avertizat că taifunul ar putea avea o violenţă neobişnuită şi i-a îndemnat pe locuitori din zonele afectate să fie pregătiţi pentru eventuale operaţiuni de evacuare.

El a adăugat că agenţia ar putea emite o alertă specială, implicând un risc major de dezastru. Aceasta ar reprezenta o premieră pentru un taifun, după alerta specială emisă în septembrie anul trecut în urma unor ploi puternice în mai multe regiuni.

Baza militară din Kadena, cea mai importantă deţinută de aviaţa americană în insula Okinawa, a început, la rândul său, evacuarea avioanelor din regiune, comandantul american anunțând că este cel mai violent taifun de pe insula Okinawa în 15 ani.