Amendă-record în China: Pentru că are trei copii, un regizor va plăti 1,2 milioane de dolari

Data publicării:
entertainment weekly

Zhang Yimou, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de film din China, şi soţia sa trebuie să plătească statului 1,2 milioane de dolari, după ce autorităţile au decoperit că cei doi au trei urmaşi şi au încălcat astfel regula copilului unic. Penalizarea vine la aproape o lună după ce autorităţile din statul comunist au modificat legea care îi obliga pe chinezi să aibă un singur copil, pentru prima oară în ultimii 35 de ani.

Foto: yibada.com

Amenda de 1,2 milioane de dolari primită de Zhang Yimoueste cea mai mare primită în această ţară de la instituirea politicii unicului copil, în 1978. Regizorul, tată a trei copii, declarase doar unul la Evidenţa Populaţiei şi făcea tot posibilul pentru ca oficialii chinezi să nu afle de ceilalţi doi. „Încercam mereu să-i ascundem pe copii. Când ieşeam în public, nu mergeam împreună, mergeam la o oarecare distanţă faţă de ei”, spune el.

Îmi doream mai mulţi copii, nu am vrut ca primul născut să crească singur. Nu ne-am gândit prea mult la ceea ce am făcut”, recunoaşte Chen Ting, soţia regizorului.

Zhang Yimou este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori chinezi şi are în palmares premii precum Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin şi Leul de Aur, la Festivalul de la Veneţia, dar şi de la Cannes. El a organizat şi ceremoniile de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Regret din tot sufletul că am încălcat legea, îmi pare rău şi mi-am învăţat lecţia”, declară regizorul.

Scuzele sale nu au avut însă nici un efect, aşa că regizorul va fi mai sărac cu 1,2 milioane de dolari. Autorităţile au calculat amenda pe baza venitului anual al familiei, după ce nu mai puţin de nouă echipe de investigaţii au adunat dovezi privind încălcarea legii.

Autorităţile de la Bejing au modificat legea unicului copil la sfârşitul anului trecut. De acum înainte, cuplurile pot avea doi copii dacă unul dintre parteneri a fost singur la părinţi. Până acum, aceştia puteau avea doi copii doar dacă ambii erau singuri la părinţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri