Americanii au instalat un al doilea radar antirachetă în Japonia, pentru ameliorarea protecției față de un eventual atac nord-coreean

Data publicării:
radar-antiracheta-defense.gov

 

Sursa foto: defense.gov

Aparatul, un AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance), a fost instalat la Kyogamisaki, în vestul Japoniei, cu scopul de a "ameliora sistemele de detectare a rachetelor balistice" atât în beneficiul Japoniei, cât şi al Statelor Unite, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Un alt radar american, de tip "X-band", este instalat în nordul arhipelagului nipon, pe baza Shakiri, la Tsugaru City.

Statele Unite îşi îndeamnă frecvent aliaţii să-şi consolideze sistemele de apărare antirachetă în contextul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord, o sursă de îngrijorări în Oceanul Pacific.

"Vom continua să insistăm asupra importanţei dezvoltării sistemelor regionale de apărare împotriva rachetelor balistice", a anunţat recent James Winnefeld, adjunctul şefului Statului Major Interarme al Statelor Unite.

Instalarea acestui radar antirachetă intervine în contextul unor tensiuni diplomatice între Washington şi Phenian legate de atacul informatic asupra Sony Pictures şi polemica din jurul "The Interview", o comedie despre un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Noul radar, la aproximativ 600 de kilometri de Tokyo, a fost instalat şi testat de armata americană în cooperare cu autorităţile japoneze, a dat asigurări Pentagonul.

Acest sistem de apărare a mai fost mobilizat în Turcia şi în "Orientul Mijlociu", potrivit sursei citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri