Ar exista dovezi că prinţul Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Sir John Sawers, fostul şef al MI6, serviciile secrete britanice, a declarat că dovezile sugerează că Prinţul Mohammed bin Salman este responsabil de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi şi că teoria conform căreia persoane din armata saudită sunt responsabile este „o ficţiune flagrantă”, scrie The Guardian, citat de News.ro.

imagini
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Sawers a declarat pentru BBC că analiza sa este bazată pe conversaţii avute cu surse importante din guvernul britanic şi cunoştinţele sale din serviciile secrete din Turcia.

Sawers, care a fost şeful MI6 până în 2014, a spus şi că prinţul a ordonat uciderea lui Khashoggi pentru că a considerat că are permisiunea SUA de a face ce îşi doreşte. „Cred că preşedintele Trump şi echipa sa se trezesc la realitate şi îşi dau seama cât de periculos este ca oamenii să acţioneze ştiind că nu există consecinţe în ceea ce priveşte relaţia lor cu SUA”, a declarat el.

Dacă se va dovedi acest lucru - şi pare foarte probabil că aşa va fi - Prinţul Mohammed a întrecut măsura iar Marea Britanie, UE şi SUA vor trebui să răspundă”, a adăugat el.

Sawers a mai spus că teoria conform cărora anumite persoane din armata saudită au acţionat independent este „ficţiune care subminează respectul faţă de SUA”.

El a sugerat că tensiunile dintre Turcia şi Arabia Saudită din ultimii zece ani arată că Turcia „monitorizează cu atenţie ce se întâmplă în birourile saudite. Ar fi putut foarte bine să instaleze microfoane în consulat sau a interceptat alte dispozitive ale echipei care l-a asasinat pe Khashoggi”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a recunoscut că Khashoggi este foarte probabil mort şi a ameninţat Riadul cu consecinţe „foarte grave” în cazul în care responsabilitatea acestuia se confirmă.

Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Sans Frontières şi Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor au îndemnat Turcia să ceară o anchetă la ONU în cazul Khashoggi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri