Autoritățile din Irak interzic mass-media să folosească termenul „homosexualitate”. Ce expresie trebuie să folosească jurnaliștii

Data publicării:
drapelele sua israel si lgbt arse in irak
Autoritățile din Irak interzic mass-media să folosească termenul „homosexualitate”. Foto: Profimedia

Autoritatea oficială de reglementare a mass-media din Irak a ordonat marți tuturor companiilor media și social media care operează în statul arab să nu folosească termenul „homosexualitate” ci, în schimb, să spună „deviație sexuală”, relatează Reuters.

Comisia Irakiană de Comunicații și Media (CMC) a precizat într-un comunicat că utilizarea termenului „gen” a fost, de asemenea, interzisă. A interzis și tuturor companiilor de telefonie și internet licențiate de CMC să folosească termenii în oricare dintre aplicațiile lor mobile.

Autoritatea de reglementare „ordonă organizațiilor media să nu folosească termenul «homosexualitate», ci să folosească expresia «deviație sexuală»”, se arată în comunicatul instituției.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că o sancțiune pentru încălcarea regulii nu a fost încă stabilită, dar ar putea include o amendă.

Irakul nu incriminează în mod explicit relațiile între persoane de același sex, dar clauzele morale definite vag în codul său penal au fost folosite pentru a viza membrii comunității LGBT.

Principalele partide irakiene au intensificat în ultimele două luni criticile la adresa drepturilor LGBT, steaguri curcubeu fiind frecvent arse în protestele facțiunilor musulmane șiite care au fost organizate după incendierile recente ale Coranului în Suedia și Danemarca.

Peste 60 de țări incriminează relațiile între persoane de același sex, în timp ce actele sexuale de acest gen sunt legale în peste 130 de țări, potrivit Our World in Data.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri