Avion de luptă chinezesc, „manevre periculoase” împotriva unei aeronave australiene de supraveghere. „A accelerat și i-a tăiat fața”

Data publicării:
A J-16 fighter jet launching flares during an aerobatics show
Avion de vântăare chinezesc J-16, în timpul unei demonstrații aeriene. Foto: Profimedia

Australia denunță „manevre periculoase” ale unui avion chinezesc de vânătoare în regiunea Mării Chinei de Sud, care a interceptat un avion australian de supraveghere. Potrivit ministrului Apărării de la Canberra, aparatul de zbor chinezesc J-16 i-a „tăiat fața” avionului australian P-8 la foarte mică distanță, lansând salve de „ținte false” (flares), folosite pentru a eschiva un atac cu rachete.

Incidentul a avut loc pe 26 mai și a constat în interceptarea „unei activități de rutină de supraveghere maritimă”, care s-a transformat într-o „manevră periculoasă”, care a pus în pericol siguranța avionului australian și a echipajului, a arătat duminică Ministerul australian al Apărării, potrivit The Guardian.

Ministerul a informat că „un avion de supraveghere maritimă P-8 al Forțelor Aeriene Australiene a fost interceptat de un avion de vânătoare J-16 chinezesc, în timpul unei activități de rutină de supraveghere maritimă în spațiul aerian internațional al Mării Chinei de Sud”.

Ministrul Apărării, Richard Marles, le-a spus reporterilor că avionul chinezesc „a zburat foarte aproape de avionul de supraveghere P-8”, apoi „a lansat ținte false (flares)”.

„Avionul J-16 a accelerat și i-a tăiat fața avionului P-8, trecând prin fața lui la foarte mică distanță.”

„În acel moment, a lansat un mănunchi de pleavă, care conține bucăți mici de aluminiu, o parte din ele fiind absorbite de motoarele avionului P-8. În mod evident, aces lucru este foarte periculos”, a mai declarat ministrul australian.

Ministerul a mai precizat că execută „de zeci de ani activități de supraveghere maritimă în regiune și le face în acord cu legile internaționale, exercitându-și libertatea de nabigație și de zbor în apele și spațiul aerian internaționale”.

Guvernul australian a transmis o notă privind acest incident guvenului de la Beijing, a mai spus ministrul Richard Marles.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri