Bashar al-Assad își trimite trupele în nordul țării pentru a se opune „agresiunii” Turciei

Data actualizării: Data publicării:
soldati sirieni cu portretul lui bashar al assad in mana
Foto: Sana

Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, regiune care se confruntă cu „agresiunea” Turciei, după ce Ankara desfășoară acolo, de cinci zile, o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, a anunţat duminică agenţia de presă de stat Sana, citată de France-Presse.

Agenţia nu oferă mai multe detalii despre mobilizarea armatei siriene, care în trecut a mai fost desfăşurată în unele sectoare kurde pentru a evita o ofensivă turcă. „Unităţi ale armatei arabe siriene sunt în drum spre nord, pentru a contracara agresiunea turcă pe teritoriul sirian”, a anunțat Sana. Agenția spune că decizia de a trimite trupe s-a luat pentru a contracara agresiunea Turciei, în plină desfășurare, asupra orașelor și zonelor din nordul provinciilor Hasaka și Raqqa, unde forțele turce „comit masacre împotriva localnicilor, ocupă anumite regiuni și distrug infrastructura”.

Un responsabil kurd care a vrut păstrarea anonimatului a anunţat, pe de altă parte, „negocieri” între administraţia semiautonomă kurdă şi guvernul sirian. „Toate opţiunile sunt studiate împotriva ofensivei Turciei, guvernul (de la Damasc) trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru a face faţă agresiunii”, a precizat responsabilul.

Începând de miercuri, Turcia şi aliaţii săi sirieni desfăşoară în nordul Siriei o ofensivă pentru a îndepărta de la frontieră principala miliţie kurdă siriană, Unităţile de Protecţie Populară (YPG). La sfârşitul anului 2018, când Ankara ameninţa deja că va lansa o operaţiune împotriva forţelor kurde în Siria, YPG a cerut armatei să se desfăşoare în vecinătatea oraşului Minbej (nord), anunţând propria lor retragere din zonă.

Mult timp marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul ţării, după declanşarea conflictului în 2011, aminteşte AFP, preluată de Agerpres. Damascul refuză această autonomie şi în trecut puterea i-a numit chiar „trădători” pe combatanţii minorităţii pentru alianţa lor cu Washingtonul în cadrul luptei antijihadiste.

Temându-se de o ofensivă turcă, kurzii au început deja discuţii cu Damascul anul trecut asupra viitorului regiunilor lor, dar aceste negocieri au rămas fără urmări.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri