Casa Albă: Statele Unite nu au „nimic de-a face” cu atacul asupra consulatului iranian din Damasc

Data actualizării: Data publicării:
John Kirby face declaratii
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Foto: Profimedia

Statele Unite au asigurat marţi că nu au „nimic de-a face” cu atacul asupra consulatului iranian din Damasc atribuit Israelului, un atac fără precedent care stârneşte temeri privind o escaladare a tensiunilor în regiune în contextul războiului din Fâşia Gaza, transmite AFP.

„Nu am avut nimic de-a face cu această lovitură din Damasc. Nu am fost implicaţi în niciun fel”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Comentariile ministrului iranian de Externe că ar trebui să fim traşi la răspundere sau că suntem de vină sunt pur şi simplu absurde. Nu avem nimic de-a face cu asta”, a adăugat el.

Oficialul american se referea la declaraţiile şefului diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian. Acesta a anunţat că a transmis „un mesaj important” Statelor Unite, care, „în calitate de susţinători ai regimului sionist”, „trebuie să îşi asume responsabilităţile”. Mesajul, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit, a fost transmis prin intermediul responsabilului cu afaceri al ambasadei Elveţiei în Iran, care reprezintă interesele americane în lipsa relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, potrivit ministrului.

Atacul fără precedent, care a avut loc luni, a făcut cel puţin 13 morţi, inclusiv doi oficiali militari iranieni importanţi, notează AFP, citată de Agerpres.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, a deplâns moartea a şapte dintre membrii săi, inclusiv a doi generali din Forţa Quds, care operează în afara graniţelor.

Iranul, care a promis să riposteze, a acuzat Israelul pentru acest atac, dar israelienii nu şi-au asumat responsabilitatea.

Cu toate acestea, adjuncta purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat marţi că Israelul nu a informat Statele Unite în prealabil. „Nu am fost informaţi de către israelieni cu privire la lovitura lor sau ţinta vizată de la Damasc”, le-a spus Singh jurnaliştilor. „Am spus foarte clar Iranului, prin canale private, că nu suntem responsabili pentru această lovitură”, a spus ea.

Casa Albă a mai indicat că Washingtonul ia „foarte în serios protecţia trupelor noastre şi a instalaţiilor noastre din Irak şi Siria”. „Şi aşa cum am demonstrat în trecut, aşa cum preşedintele Biden a spus foarte, foarte clar prin acţiunile pe care le-a ordonat, vom face tot ce este necesar pentru a proteja aceste trupe şi facilităţi”, a spus John Kirby.

Atacul de luni este primul care vizează o clădire diplomatică iraniană din Siria, o ţară aflată în război civil din 2011, unde Iranul şi aliaţii săi susţin regimul preşedintelui Bashar al-Assad. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri