Sari la conținut

Bashar al-Assad: Teroriști sunt infiltrați printre refugiații sirieni

 

 Președintele Siriei, Bashar al-Assad. FOTO: Gulliver/Getty Images

Întrebat dacă europenii ar trebui să se teamă de refugiații din Siria, Bashar al-Assad, a declarat că ei „sunt un amestec. Majoritatea sunt buni sirieni, ei sunt patrioți... Dar desigur că s-au infiltrat teroriști printre ei, este adevărat”.

Televiziunea cehă a precizat că l-a intervievat pe Assad la Damasc și că va difuza integral interviul astăzi după ce, luni, au fost transmise fragmente din acesta.

Sute de mii de refugiați sirieni au ajuns în Europa în acest an, de multe ori fără documente, provocând îngrijorare în multe țări că militanți islamici ar putea fi printre ei.

Atacurile Statului Islamic de la Paris pe 13 noiembrie au amplificat apelurile în UE pentru mai multe controale ale persoanelor ce sosesc. 

Printre altele, președintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Franța de „sprijinire a terorismului” și a evocat Praga ca un loc unde un acord de pace ar putea fi semnat într-o zi, considerând „poziția echilibrată” a Republicii Cehe, în comentariile difuzate luni de televiziunea publică cehă (CT), notează France Presse, pe de altă parte.

În acest interviu ce va fi difuzat integral în această dimineață, președintele sirian a răspuns la întrebarea unui jurnalist ceh asupra posibilității unui acord de pace semnat la Praga, după cum a sugerat în septembrie la New York președintele ceh Milos Zeman.

„Desigur, dacă îi întrebați pe sirieni, ei vor spune că nu vor o astfel de conferință de pace în Franța de exemplu, pentru că Franța sprijină terorismul și războiul, nu pacea. Și, pentru că ați menționat Praga, ar fi ceva în general acceptat, pentru poziția echilibrată a țării dumneavoastră”, a adăugat Bashar al-Assad.