Bătălia pentru „insula aurului” din Indonezia. Localnicii protestează după ce o companie canadiană a primit licența de exploatare

Data publicării:
insula saighe din indonezia
Activiștii de mediu spun că mina de aur amenință pădurile insulei Sangihe, care găzduiesc specii rare de păsări. Foto: captura BBC

O companie minieră listată în Canada a primit o concesiune pentru mai mult de jumătate dintr-o insulă din Indonezia. Activiștii de mediu spun că mina de aur amenință pădurile insulei Sangihe, care găzduiesc specii rare de păsări, care nu se găsesc în alte zone ale lumii. În plus, localnicii se tem că exploatarea le va afecta sursele de apă, relatează BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Terry Filbert, directorul și președintele Baru Gold Corp, spune că speră să obțină din această exploatare „milioane și milioane de dolari”.

„După ce începem munca, sperăm ca în câțiva ani să extragem mii de uncii (o uncie înseamnă 28,3 grame) pe lună”, spune el.
Exploatarea minieră pe insulele mici din Indonezia a fost interzisă până anul trecut, când a fost adoptată o controversată lege care permite acest lucru.

Pădurarul Anius „Bu Niu” Dadoali patrula în 1998 prin pădurea protejată de pe insula Sangihe în căutarea braconierilor. A descoperit atunci 5 păsări dintr-o specie care era considerată dispărută. Este vorba despre o specie albastră a păsării paradisului, care nu trăiește nicăieri altundeva în lume.

„Sunt 10 specii de păsări care trăiesc doar în Sangihe. 5 dintre ele sunt în pericol grav, inclusiv pasărea albastră a paradisului, sau „manu niu”, cum îi spun localnicii”, spune Ganjar Cahyo Aprianto, specialist în domeniu.

Specia a primit numele pădurarului care a redescoperit-o.

Pasărea trăiește în perimetrul de 42.000 de hectare concesionat pentru minerit. Baru Gold Corp deține 70% din acesta.

„Avem reguli de mediu foarte stricte. A durat mult până să obținem permisul și nu ți-l dă nimeni pur și simplu. În plus, suntem o companie canadiană, iar canadienii sunt obsedați de mediu. Deci ar fi stupid să fac ceva care să dăuneze mediului”, a spus CEO-ul companiei, Terry Filbert.

El susține că păsările nu vor fi afectate.

El spune că nu vor fi făcute exploatări la altitudinea de 750 de metri, unde trăiesc păsările protejate, pentru că acolo nu există aur.

Filbert spune că mina va crea circa 5.000 de locuri de muncă și va duce la dezvoltarea insulei.

Mulți oameni nu sunt însă convinși. Cei care se opun proiectului le cer oamenilor să nu-și vândă pământul companiei miniere.

Grupul „Salvați insula Sangihe” cere revocarea permisului de exploatare.

„Noi, părinții care avem copii de crescut, ne temem că ne vom pierde locurile de muncă. Fermierii nu vor putea cultiva produse alimentare, iar pescarii nu vor mai putea pescui, pentru că apa mării va fi poluată”, spune Elbi Pieter, localnică.

Viceregentul insulei, un opozant al proiectului minier, a murit recent.

„I-am cerut președintelui Joko Widodo să revoce permisul companiei miniere, astfel încât localnicii să scape de teama care a cuprins acum satul”, spune Pieter.

Localnicii au aflat în 1980 că pe insulă e aur. Acum există circa 200 de puțuri ilegale de minerit, despre care Baru Gold spune că sunt un pericol pentru mediu.

„Practic au distrus mangrovele. Au scos minereu folosind mercur”, spune Filbert.

Minerii locali neagă că ar fi folosit mercur, dar spun că au folosit cianuri.

„Oamenii ca noi vor fi sub presiune dacă vine o companie mare. Ce se va întâmpla cu noi?”, spune Christopher Luwunaung, miner local.

„Mineritul la scară redusă ne ajută să ne întreținem familiile”, adaugă el.

În urma presiunii tot mai mari, guvernul indonezian revizuiește dimensiunea terenului concesionat companiei canadiene.

„Sper să nu vină compania minieră. Trebuie să conservăm această pădure. Trebuie protejată”, spune pădurarul Niu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri