Bază din Irak în care sunt staţionaţi militari americani, atacată cu rachete rusești Katiușa

Data actualizării: Data publicării:
militari americani
Foto: GettyImages

Mai multe rachete au fost lansate vineri asupra bazei militare din Irak K1, unde sunt desfăşurate forţe americane şi irakiene în apropierea oraşului bogat în petrol Kirkuk, a anunţat armata irakiană într-un comunicat fără a elabora, informează Reuters, citată de Agerpres.

Nu a fost clar imediat dacă există victime.

Forţele de securitate au găsit un lansator pentru rachete Katiuşa în interiorul unui vehicul abandonat în apropierea bazei.

Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Militanţii din Statul Islamic (SI) operează în zonă şi au trecut la tactici insurgente vizând dărâmarea guvernului de la Bagdad de când acesta a reluat controlul asupra întregului teritoriu şi a declarat victoria împotriva SI în decembrie 2017.

Cu toate acestea, un înalt oficial militar american a declarat în această lună că atacurile grupurilor susţinute de iranieni asupra bazelor ce găzduiesc forţe americane în Irak s-au amplificat şi au devenit tot mai sofisticate, împingând toate părţile aproape de o escaladare incontrolabilă.

Avertismentul său a intervenit la două zile după ce patru rachete Katiuşa au lovit o bază din apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, rănind cinci membri ai serviciului de elită irakian de contraterorism, cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rachetă asupra bazelor unde sunt desfăşuraţi membri ai coaliţiei conduse de SUA al cărei obiectiv este de a învinge insurgenţii Statului Islamic.

Baza K1, aflată la 15 km nord-vest de Kirkuk, în nordul Irakului, adăposteşte forţe militare americane alături de irakiene de la Serviciul Federal de Poliţie şi Contraterorism, au declarat surse de securitate.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri