Business Club. Iranul invită Occidentul să-i exploateze zăcămintele de hidrocarburi

Data publicării:
petrol golf-2

Iranul a reuşit să agite apele la summitul de la Viena al ţărilor OPEC. Ministrul iranian al petrolului a dat de înţeles că ţara sa va accepta în curând să renunţe parţial, sau complet la programul său nuclear astfel încât sancţiunile internaţionale să îi fie ridicate.

Iranul îşi face planuri pentru acea zi şi anunţă că petrolul său va inunda piaţa occidentală pe care nu are acces din cauza embargoului. Ca să îşi atingă ţintele de producţie, Teheranul are nevoie şi de ajutorul companiilor străine.

Tocmai de aceea, în timpul conferinţei OPEC, ministrul iranian al petrolului a invitat în ţara sa mai mulţi giganţi energetici occidentali precum Chevron, Total, Shell, British Petroleum sau ENI.

Teheranul susţine că deja negociază cu unii dintre ei. Arabia Saudită se teme însă că aceste ambiţii ale Iranului vor provoca o ieftinire rapidă a petrolului.

Teheranul nu pare să îi pese de îngrijorarea arabilir şi îi invită pe toţi cei nemulţumiţi să îşi reducă producţia şi vânzările dacă vor ca petrolul să rămână scump.

Bijan Zangeneh, ministrul iranian al petrolului, a spus că țara va majora producţia de petrol chiar şi cu riscul prăbuşirii preţului la doar 20 de dolari pe baril, adică de cinci ori mai puţin decât în prezent.

Ar fi un preţ care ar desfiinţa o mare parte din industria petrolieră mondială, a dat replica ministrul saudit al petrolului.

Însă, chiar dacă nimeni nu crede cu adevărat în posibilitatea unei cotaţii de 20 de dolari pe baril, Arabia Saudită şi alte ţări exportatoare se tem de presiunea pe ieftinire care ar putea exista în perioada următoare. Nu doar Iranul vrea să îşi relanseze cu ajutorul petrolului economia puternic lovită de sancţiunile internaţionale.

Irakul vrea să facă acelaşi lucru ca să îşi reconstruiască economia care încă mai poartă cicatricile invaziei americane de acum zece ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri