Cel mai important proiect din Rusia, mândria lui Vladimir Putin, măcinat de corupție: "Au furat sute de milioane!"

Data actualizării: Data publicării:
O rachetă zboară în spațiu
Lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, 15 decembrie 2015. Foto: NASA/ Joel Kowsky via Getty Images

Noul cosmodrom pe care Rusia îl contruiește la Vostochny - un mega-proiect important pentru președintele Vladimir Putin, este întârziat din cauza furturilor masive, care se ridică la sume astronomice, informează BBC.

Sumele delapidate până în acest moment în cadrul proiectului se ridică la 172 de milioane de dolari. Mai mulți oficiali de top au fost puși sub acuzare și condamnați.

Comitetul Federal de Investigație din Rusia se ocupă de 12 cazuri de furt în cadrul proiectului cosmodromului Vostochny, considerat de Vladimir Putin de importanță strategică pentru Rusia, datorită potențialului comercial.

Cea mai lungă sentință acordată până acum, de 11 ani și jumătate de închisoare, a fost dată lui Yuri Khrizman, fostul șef al companiei de stat din domeniul construcțiilor Dalspetsstroy.

Profesorul Mark Galeotti, expert în cadrul Royal Uniterd Services Institute, a declarat pentru BBC că scandalul Vostochny evidențiază nivelul de corupție din aparatul de stat supradimensionat al Rusiei.

"Cum poți să rezolvi această problemă fără să declari război propriei tale elite? Nu este pregătit să facă astă. Depedența sa de mega-proiecte crează oportunități masive de delapidare", a spus Galeotti.

De ce este cosmodromul Vostochny important pentru Rusia

Vostochny este primul cosmodrom civil construit în Rusia, iar de aici ar urma să decoleze zboruri comerciale în spațiu. Prima lansare a avut loc în 2016 și au mai avut loc încă patru de atunci.

Cosmodromul este în Orientul Îndepărtat rus, departe de marile orașe, pentru a reduce riscul ca zonele urbane să fie lovite de posibile resturi ale rachetelor. Anterior, pe locul cosmodromului s-a aflat o baza rusească de rachete Svobodny.

Misiunile spațiale sunt o chestiune de mândrie națională în Rusia: Uniunea Sovietică a fost prima națiune care a trimis un om în spațiu - Yuri Gagarin, în 1961.

Într-o vizită efectuată la Vostochny în septembrie, Vladimir Putin le-a spus oficialilor prezenți: "Acesta este cel mai important proiect strategic din Rusia".

Costul total al cosmodromului Vostochny este estimat la 4,7 miliarde de dolari, însă proiectul s-a confruntat cu întârzieri și costuri suplimentare.

Acest cosmodrom are și importanță politică pentru Rusia, deoarece până acum autoritățile de la Moscova s-au bazat pe cosmodromul Baikonur, construit în perioada sovietică în Kazahstan, pentru lansări în spațiu. Deși Rusia și Kahahstan sunt state prietene, prezența unui cosmodrom local ar fi de preferat pe termen lung pentru Moscova.

Cum s-a aflat de situația de la Vostochny

În 2015 un grup de muncitori au intrat în greva foamei, susținând că li se cuvin salarii neprimite după falimentul unui subcontractor.

Când prima lansare plănuită, plănuită în 2015, a fost întârziată cu un an, Putin a trimis Comitetul Federal de Investigație să verifice proiectul. Astfel s-a aflat de cazurile grave de corupție. Autoritățile au anunțat duminică condamnarea a 58 de oficiali implicați în proiect, pentru fraudă și abuz de putere.

Doar suma furată de Yuri Khrizman, fostul șef al companiei de stat din domeniul construcțiilor Dalspetsstroy, a costat Rusia peste 80 de milioane de dolari. Khrizman a fost condamnat la 11 ani și jumătate de închisoare în februarie 2018, iar fiul său la 5 ani și jumătate. Fostul contabil șef al companiei a primit 7 ani, iar fostul președinte al Adunării Regionale din Khabarovsk a primit 6 ani de închisoare.

La o întâlnire din 11 noiembrie, Putin a vorbit furios despre problema corupție la Vostochny.

"De o sută de ori oamenilor li s-a spus: <<Munciți transparent>>. Dar nu, ei au furat sute de milioane", a spus președintele Rusiei. Purtătorul său de cuvânt a explicat ulterior că Putin se referă la foștii managerii ai proiectului.

Din cele 11 miliarde de ruble furate, 3,5 miliarde au fost recuperate.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri