Cel mai mare exerciţiu cibernetic al NATO din istorie are loc în Estonia. Românii au elaborat scenariul

Data publicării:
cyberdefence - nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în drum spre Estonia FOTO: nato.int

„Acest exerciţiu va testa sistemele noastre pentru a ne asigura că NATO ţine pasul cu ameninţările care evoluează şi că abilităţile şi expertiza specialiştilor noştri cibernetici sunt la capacitate deplină pentru îndeplinirea sarcinilor”, a declarat Sorin Ducaru, asistent al Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui comunicat al Alianţei.

Exerciţiul „Cyber Coalition 2014", care a început marţi în Estonia, testează capacitatea Alianţei de a-şi apăra reţelele de diverse provocări existente în domeniul cibernetic.

La Cyber Coalition 2014 participă peste 670 de experţi cibernetici şi guvernamentali din toate cele 28 de state membre, inclusiv din România, plus Finlanda, Suedia, Austria, Elveţia şi Irlanda.

Potrivit lui Sorin Ducaru, „specialiştii români au avut un rol particular în elaborarea scenariului şi a mediului virtual pentru acest exerciţiu complex". Ei se află în prezent în Estonia, fiind implicaţi - alături de aliaţi - în derularea exerciţiului.

Experţii testează viteza schimbului de informaţii care permite ţărilor membre NATO să-şi coordoneze apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

„Ameninţarea cibernetică nu este doar o ameninţare potenţială, ci o realitate de zi cu zi. Conflictele pot fi virtuale, dar cu consecinţe care sunt reale şi distructive", a subliniat Sorin Ducaru, care îl însoţeşte pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în vizita pe care acesta a făcut-o, joi, la Centrul de Excelenţă NATO în domeniul cibernetic de la Tallinn, Estonia, acolo unde se desfăşoară exerciţiul.

La summitul NATO din septembrie, din Ţara Galilor, aliaţii au stabilit că atacurile cibernetice pot reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii, securităţii şi prosperităţii la nivel naţional şi la nivel euroatlantic.

Impactul atacurilor cibernetice poate fi la fel dăunător asupra societăţilor moderne precum atacurile convenţionale.

„Atacurile şi ameninţările cibernetice vor continua să devină din ce în ce mai frecvente, sofisticate şi potenţial dăunătoare (...) Suntem hotărâţi determinaţi să dezvoltăm în continuare capacităţile noastre naţionale în domeniul apărării cibernetice şi vom întări securitatea cibernetică a reţelelor naţionale de care NATO depinde pentru îndeplinirea sarcinilor principale, astfel încât să ajutăm la edificarea unei Alianţe puternice şi pe deplin protejată. Cooperarea strânsă bilaterală şi multilaterală joacă un rol cheie în ceea ce priveşte întărirea capacităţilor de apărare cibernetică ale Alianţei. Vom continua să integrăm apărarea cibernetică în cadrul operaţiunilor NATO şi a planurilor operaţionale şi de contingenţă, precum şi întărirea schimburilor de informaţii, inclusiv în ceea ce priveşte conştientizarea anumitor situaţii, între Aliaţi", se arată în declaraţia finală a summitului din Ţara Galilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri