Cel mai puternic ciclon de la începutul secolului lovește India, deja afectată de pandemie

Data publicării:
India trebuie să se pregătească pentru un “masacru”, după primul deces cauzat de COVID-19 în mahalaua Dharavi. Avertismentul medicilor
Foto: Profimedia Images

Cel mai puternic ciclon produs de la începutul secolului în golful Bengal a atins miercuri zona de uscat, ajungând în estul Indiei. Vântul a înregistrat viteze de până la 190 km/h, au anunţat serviciile de meteorologie indiene.

„Ciclonul Amphal a atins zona de uscat. Ochiul (ciclonului) se află deasupra insulei Sagar”, situată în estuarul râului Hugli, la o sută de kilometri sud de Calcutta, a declarat Sanjib Banerjee, directorul centrului meteorologic regional, pentru AFP, scrie Agerpres.

Ploile torenţiale şi vântul puternic s-au abătut asupra Calcutta unde au dezrădăcinat copaci, au provocat inundaţii şi au perturbat reţelele de telecomunicaţii.

Multe zone din Calcutta, capitala statului Bengalul de Vest, au rămas fără curent electric, furnizarea fiind întreruptă în mod preventiv pentru a se evita producerea unor accidente.

"Oamenii ţipă când rafalele traversează oraşul, zgâlţâind uşile şi ferestrele", a declarat pentru AFP Sriparna Bose, o profesoară universitară în vârstă de 60 de ani. "Nu am văzut niciodată o astfel de situaţie", a adăugat ea.

India şi Bangladesh au evacuat peste trei milioane de persoane pe măsură ce ciclonul se apropia şi se aşteaptă la daune semnificative.

Meteorologii se tem de producerea unui potenţial val uriaş care ar putea atinge înălţimea de cinci metri.

Pandemia de COVID-19 şi măsurile de distanţare socială impuse au îngreunat evacuările, notează agenţia DPA.

Cicloanele se formează deasupra Golfului Bengal între lunile aprilie şi noiembrie, aducând rafale de vânt şi inundaţii distrugătoare în coastele sudice şi estice. În 1999, un super ciclon a lovit Odisha, unde a ucis circa 10.000 de persoane.

Ultimul ciclon important din regiune a fost Fani, care a lovit Odisha anul trecut cu rafale de vânt de peste 200 km/h. 64 de persoane au murit în India şi 4 în Bangladesh.

Specialistul în meteorologie Mahesh Palawat, citat de DPA, a declarat că deşi intensitatea furtunilor tropicale a crescut în ultimii ani, numărul deceselor a scăzut datorită unei mai bune gestionări a situaţiilor de urgenţă.

În Sri Lanka, peste 9.000 de persoane au fost afectate în ultimele zile de ploile torenţiale şi vântul puternic provocate de ciclonul Amphan, care a provocat doi morţi în această ţară, a anunţat miercuri Centrul pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţia Xinhua.

Puternicul ciclon Amphan a făcut miercuri o primă victimă în Bangladesh, un voluntar al Semilunii Roşii locale, a precizat acest ONG, citat de AFP. Moartea voluntarului a survenit în contextul în care o ambarcaţiune a ONG-ului, care ajuta la evacuarea sătenilor, s-a răsturnat din cauza rafalelor de vânt într-un râu din oraşul de coastă Kalapara.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri