China acuză SUA că folosesc Filipinele ca un „pion” în Marea Chinei de Sud: „Nu trebuie să se lase manipulate”

Data publicării:
Press conference of the Chinese Foreign Ministry
Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. Foto: Profimedia

China a acuzat miercuri Statele Unite că folosesc Filipinele ca un „pion” în Marea Chinei de Sud, după mai multe incidente în ultimele săptămâni în jurul micilor insule pe care cele două ţări şi le dispută, relatează AFP.

"China îndeamnă Statele Unite să nu folosească Filipinele ca pion pentru a genera tulburări în Marea Chinei de Sud. Filipinele nu trebuie să se lase manipulate de Statele Unite", a declarat pentru presă Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, citată de Agerpres.

La rândul său, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a declarat miercuri că este foarte îngrijorat de acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

"Continuăm să privim cu mare îngrijorare aceste manevre şi acţiuni periculoase care continuă împotriva marinarilor şi gărzilor noastre de coastă", a spus Marcos, într-o transcriere oficială a declaraţiilor sale către presă.

Garda de Coastă filipineză a acuzat Garda de Coastă chineză că a provocat marţi coliziuni cu două dintre ambarcaţiunile sale şi că a rănit patru dintre membrii personalului său cu tunuri de apă, în timpul unor misiuni de aprovizionare cu combustibil.

Ciocnirea s-a produs în apropierea recifului disputat Second Thomas, un loc unde astfel de incidente se produc în mod obişnuit. Filipinele a declarat că l-a convocat pe reprezentantul chinez la Manila şi i-a transmis că, în opinia sa, aceste "acţiuni agresive" sunt "inacceptabile".

La rândul său, Beijingul a acuzat forţele filipineze, susţinute cu regularitate de Washington, că au lovit "în mod deliberat" o navă chineză pentru a provoca un incident după "intruziunea" lor în zonă.

China revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud. Alte ţări vecine, precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei, au şi ele revendicări în zonă.

În acest context, Filipinele a încheiat acorduri militare cu Statele Unite şi Australia.

China acuză cu regularitate Statele Unite că sprijină naţiuni cu pretenţii teritoriale care rivalizează cu ale sale pentru a contracara puterea sa în creştere, notează AFP.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri