China, o țară care vrea să impresioneze cu orice preț

Data actualizării: Data publicării:
Qianjiang New Town Performs Light Show To Welcome G20
HANGZHOU, CHINA - AUGUST 28: Qianjiang New Town performs light show to welcome the upcoming G20 Hangzhou Summit on August 28, 2016 in Hangzhou, Zhejiang Province of China. Located on the east bank of Qiantang River, Qianjiang New Town was designed to be the new CBD of Hangzhou city. It performed a light show on Sunday night to welcome the G20 Hangzhou Summit which would held on September 4-5. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

China are cea mai numeroasă populaţie: peste 1,3 miliarde de locuitori. E al doilea stat ca întindere, după Federaţia Rusă. Are cea mai mare armată din lume şi este o putere nucleară. Şi este una dintre cele cinci ţări ale lumii conduse de un regim comunist şi de un partid unic. Marea dorinţă a Chinei: să-i fie recunoscut statutul de superputere.

Summitului G20 din Hangzhou, care s-a încheiat la 5 septembrie, a fost pregătit şi organizat pornind de la următoarea deviză: în ochii lumii întregi, China trebuie să fie puternică şi glorioasă. Ce nu se potriveşte acestei imagini a fost ascuns sub preş.

Înainte cu câteva săptămâni de începerea summitului G20, televiziunea de stat chineză a lansat un film de prezentare a oraşului Hangzhou, capitala unei provincii din estul ţării. Un film de propagandă care prezintă nu doar frumuseţea, măreţia, bogăţia şi ospitalitatea unui oraş, ci a întregii Chine, o ţară în care totul se face la scară mare. Străinii trebuie impresionaţi, turişti oarecare şi mari lideri, deopotrivă.

Pentru preşedintele Xi Jinping, era un moment de neratat pentru a dovedi omologilor săi cât de importantă şi influentă este China în politica internaţională.

Summitul G20, organizat de China, e ocazia perfectă pentru China, ca un imperiu în ascensiune, să demonstreze că poate conduce şi poate juca rolul de lider într-o economie mondială şi o guvernanţă globală aflate în reorganizare”, explică analistul politic Jean-Pierre Cabestian.

Prima impresie contează mereu. Iar reţeta succesului e schimbarea la faţă a oraşului-gazdă. Străzi noi, ziduri false, cer senin... Toate acestea au fost semnele clare că în China se pregăteste un mare eveniment internaţional. Scenariul e acelaşi, indiferent de eveniment. Fie că e Olimpiadă sau summit economic.

Nicio piatră n-a rămas neîntoarsă

În Hangzhou, nicio piatră n-a rămas neîntoarsă, niciun zid nevopsit şi nicio gură de canal nesigilată în timpul pregătirilor pentru G20”, a scris „The Economist”, amintind că, oricum, Hangzhou i-ar fi impresionat pe participanţii la summit pentru că este unul dintre cele mai frumoase şi mai bogate oraşe din China. Exploratorul italian Marco Pollo l-a numit „cel mai magnific din lume”, iar The New York Times l-a inclus, anul acesta, pe lista celor 50 de locuri care trebuie vizitate.

Bunele referinţe n-au fost, însă, de ajuns pentru autorităţile locale, care au simţit nevoia unor îmbunătăţiri şi a unei curăţenii generale.

Participanţii la G20 au fost întâmpinaţi cu mesaje de bun-venit lipite pe autobuze şi pe stâlpii de electricitate. Străzile au fost reasfaltate şi hotelurile, renovate.

Benzinăriile de pe principalele artere rutiere folosite de delegaţiile oficiale au fost ascunse în spatele unor ziduri false.

Tot oraşul a luat o săptămână de vacanţă

Angajaţii din sistemul public au primit liberele de la stat, iar companiile private au fost sfătuite să procedeze la fel, chiar dacă summitul a durat doar două zile. Pentru a decongestiona oraşul cu nouă milioane de locuitori, rezidenţii din Hangzhou au primit tichete turistice ca să viziteze alte oraşe din provincie în perioada reuniunii internaţionale. Un miliard şi jumătate de dolari a costat această „golire” a oraşului.

„Se vede că e mult mai curat şi e mai multă poliţie. Altfel, nu simt schimbări... S-au mai închis şi restaurante, dar e în regulă”, spune un tânăr.

Muncipalitatea s-a bazat şi pe localnici pentru buna desfăşurare a summitului. 760.000 de voluntari au fost la dispoziţia organizatorilor. Adică, 100 de voluntari pentru fiecare participant. Unii au ajutat la fluidizarea traficului, deşi circulaţia a fost restricţionată pe marile bulevarde. Alţii au patrulat pur şi simplu pe străzi ca să se asigure că totul este în ordine.

Nici limba nu ar fi trebuit să mai fie un obstacol pentru cei care au intrat în vorbă cu străinii. Muncipalitatea a organizat cursuri de limba engleză, inclusiv pentru cei de vârsta a treia.

„G20 e la noi în oraş. Sunt, cu siguranţă, mulţi străini. Aşa că mi-am zis să învăţ câteva propoziţii în engleză că să le arătăm că sunt primiţi cu căldură. Acum, vrem să ne mândrim în toată lumea cu oraşul nostru, Hangzhou, şi cu China”, spune o doamnă trecută de prima tinerețe.

Poluare? Rezolvat!

Autorităţile chineze au rezolvat chiar şi problema poluării. E drept, doar pentru câteva zile. Fabricile au fost închise înainte de summit, pe şantiere nu s-a mai lucrat.

Şi în Shanghai, oraş aflat la 200 de kilometri distanţă de Hangzhou, peste 250 de uzine şi-au oprit temporar producţia. Totul, pentru un „G20 albastru şi senin”.

„Dacă ar putea controla fabricile în felul acesta şi cerul să fie mai albastru, iar lucrurile ar fi mai sigure, atunci data viitoare nu ar mai trebui să cheltuim atâţia bani, pentru că totul ar fi cum trebuie. Nu ar mai trebui să investim atât, pentru că aerul ar fi deja suficient de curat pentru a face faţă unor situaţii precum aceasta”, remarcă un localnic.

Cât s-a investit pentru organizarea summitului G20 şi pentru înfrumuseţarea oraşului-gazdă nimeni nu ştie exact. Municipalitatea din Hangzhou a respins suma de 24 de miliarde de dolari, apărută în presă, motivând că tot bugetul primăriei pe anul acesta nu atinge acest nivel. Dar nici nu a oferit altă sumă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri