China va deveni cel mai mare producător de energie nucleară

Data actualizării: Data publicării:
radiatii pericol nuclear

China îşi va tripla capacitatea de producţie a energiei nucleare în următorii 20 de ani şi va deveni cel mai mare producător la nivel mondial, depăşind Statele Unite, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Directorul general al AIE, Fatih Birol, şi-a exprimat în această săptămână îngrijorarea că Statele Unite şi Europa nu investesc suficient în energia nucleară, spre deosebire de China.

„China vine puternic din urmă. În prezent în lume sunt în construcţie aproximativ 60 de centrale nucleare, iar peste o treime sunt în China. Această ţară se dezvoltă şi, drept rezultat, vom vedea în curând că China va depăşi SUA, devenind cea mai mare putere în privinţa energiei nucleare”, a spus el.

El a arătat că Statele Unite au fost pe primul loc în domeniul energiei nucleare din anii ’60, dar că două tendinţe îi ameninţă poziţia de lider: numărul foarte mic al proiectelor noi şi faptul că nu au loc lucrări de prelungire a perioadei de funcţionare a centralelor nucleare existente. Acelaşi lucru este valabil în Europa, unde în Franţa, o putere majoră în domeniul energiei nucleare, a avut loc o scădere puternică în ultimii ani.

„Dacă tendinţa va continua, capacitatea nucleară a Statelor Unite va scădea de la 20% din totalul producţiei energetice la 7%”, a spus Birol, care a participat miercuri, la Londra la conferinţa Săptămâna Internaţională a Petrolului.

„Acest fapt are numeroase implicaţii în privinţa energiei. Pot să afirm că se întâmplă aceeaşi poveste ca în cazul energiei solare. China învaţă făcând, reducând costurile, iar acum este pregătită să îşi exporte tehnologia şi are o eficienţă a costurilor mai bună. Şi concurează exportatori consacraţi cum sunt Statele Unite, Japonia, Coreea şi ţările europene”, a spus şeful AIE.

Planurile Chinei de dezvoltare a energiei nucleare fac parte din strategia de trecere de la creşterea economică bazată pe producţie, al cărei rol era să scoată masele din sărăcie, la una bazată pe servicii, în care autorităţile acordă o atenţie mai mare energiei nepoluante. În 2017, premierul Li Keqiang a promis că cerul va deveni din nou  albastru în China.

AIE anticipează că până în 2040 energia nucleară va reprezenta 4% din capacitatea energetică totală a Chinei, faţă de 2% în prezent. În acelaşi timp, capacitatea energetică totală a Chinei se va dubla, de la 1.625 GW în 2016 la 3.188 GW în 2040. Asta înseamnă o creştere de peste trei ori a capacităţii nucleare, de la 32,5 GW la 127,52 GW.

Foto: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri