China va interzice pungile şi materialele de unică folosinţă din plastic în următorii doi ani

Data actualizării: Data publicării:
Plastic Bags - The Environmental Scourge
Foto: Guliver / GettyImages

China, unul din cei mai mari utilizatori de plastic din lume, are în plan interzicerea completă a pungilor şi uneltelor de unică folosinţă din plastic, în toate oraşele şi localităţile, până în anul 2022, transmite luni site-ul BBC, citat de Mediafax.

Pungile nedegradabile vor fi interzise în marile oraşe până la finalul acestui an, urmând ca interdicţia să fie aplicată în toate oraşele din China până în 2022. De asemenea, până la finalul lui 2020, în industria restaurantelor va fi interzisă complet folosirea paiurilor de unică folosinţă.

China se luptă de ani buni să gestioneze gunoiul pe care îl generează cei 1,4 miliarde de cetăţeni, iar cea mai mare groapă de gunoi a ţării, ce are dimensiunea a aproximativ 100 de terenuri de fotbal, este deja plină, cu 25 de ani înainte de termenul prognozat.

Doar în 2017, China a colectat 215 milioane de tone de deşeuri menajere urbane, în timp ce în 2010 producea 60 milioane de tone de deşeuri de plastic, urmată de Statele Unite cu 38 milioane de tone. Cifrele privind reciclarea în China nu sunt disponibile.

Duminică, Comisia chineză pentru Dezvoltare şi Reformă a emis o nouă foaie de parcurs în domeniul deşeurilor ce urmează să fie pusă în aplicare în următorii cinci ani.

Sub noile reguli, pungile de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în toate oraşele şi localităţile până în 2022. Totuşi, companiile care vând în pieţe produse proaspete vor fi scutite până în 2025.

De asemenea, va fi interzisă producerea şi vânzarea pungilor din plastic cu o grosime mai mică de 0,025 milimetri, în timp ce industria restaurantelor trebuie să reducă utilizarea articolelor de unică folosinţă din plastic cu 30%. Până în 2025, toate hotelurile vor avea interzis de la folosirea oricăror unelte şi materiale de unică folosinţă din plastic.

China nu este singura ţară din Asia care a început o companie împotriva materialelor de unică folosinţă din plastic. Thailanda a anunţat la începutul acestui an că pungile de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în marile magazine, cu o interdicţie completă în întreaga ţară până în 2021.

O decizie similară a fost luată şi de către Uniunea Europeană în 2019. În luna mai, Consiliul UE a adoptat un set de măsuri menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri