Coreea de Nord a adoptat o lege îi dă dreptul de a folosi lovituri nucleare preventive. În ce condiții poate utiliza arma nucleară

Data publicării:
kim jong un la microfon in parlament
Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a adoptat o lege care consfințește dreptul de a folosi lovituri nucleare preventive pentru a se proteja, o mișcare despre care liderul Kim Jong Un a spus că face statutul nuclear al țării „ireversibil” și blochează orice discuții despre denuclearizare, a anunțat vineri presa de stat de la Phenian, potrivit Reuters.

Adoptarea legii vine în contextul în care observatorii spun că țara se pregătește să reia testele nucleare întrerupte în 2017, după ce fostul președinte american Donald Trump și alți lideri mondiali nu au reușit să-l convingă pe Kim să abandoneze programul nuclear în cadrul unui summit din 2018.

Parlamentul-marionetă al Coreei de Nord, Adunarea Supremă a Poporului, a adoptat legea joi, înlocuind o lege din 2013, prima care definea statutul nuclear al țării, potrivit agenției de stat KCNA.

„Cea mai importantă semnificație a legiferării politicii armelor nucleare este de a trage definitiv o linie care arată că nu va exista nicio negociere privind armele noastre nucleare”, a declarat Kim într-un discurs în parlament, adăugând că nu va renunța la arme nici dacă țara va fi supusă sancțiunilor timp de 100 de ani.

„Anunțarea clară a condițiilor de folosire (a armelor nucleare - n.r.) este foarte rară și poate pur și simplu să arate poziția Coreei de Nord, cât de mult valorizează armele nucleare și cât de importante le consideră pentru a supraviețui”,a declarat Rob York, director pentru afaceri regionale la Forumul Pacific din Hawaii.

Lovituri preventive

Legea din 2013 stipula că Coreea de Nord poate folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear inamic și pentru a executa lovituri de ripostă.

Noua lege merge mai departe și permite lovituri nucleare preventive dacă este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva „țintelor strategice” ale țării, inclusiv împotriva conducerii statului.

„Pe scurt, sunt niște circumstanțe foarte vagi și ambigue în care Coreea de Nord spune că poate folosi armele nucleare”, a comentat Chad O'Carroll, fondatorul site-ului NK News, care urmărește actualitatea din această țară, pe Twitter.

La fel ca vechea lege, actuala versiune promite să nu amenințe cu arma nucleară state non-nucleare, cu excepția celor care se aliază cu o putere nucleară pentru a ataca Coreea de Nord.

În plus, noua lege stipulează că poate lansa o lovitură nucleară preventivă dacă detectează un atac iminent de orice fel îndreptat împotriva conducerii Coreei de Nord și a centrului de comandă a forțelor nucleare.  

Aceasta pare să fie o referire la strategia Coreei de Sud împotriva Nordului, care, de asemenea, prevede lovituri preventive împotriva infrastructurii nucleare a Coreei de Nord dacă detectează un atac iminent.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri