Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică

Data actualizării: Data publicării:
racheta

Coreea de Nord ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina, au declarat experţi citaţi de New York Times. Kievul a negat, însă, luni că ar fi vândut tehnologie balistică Phenianului, relatează AFP, citată de News.ro.

„Ucraina nu a vândut niciodată rachete sau altă tehnologie balistică Coreei de Nord”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare.

Un expert balistic de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS), Michael Elleman, citat într-un articol al New York Times, a declarat că Phenianul a schimbat recent modelul şi furnizorii de motoare pentru rachetele sale balisticie.

„Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, fără îndoială în mod ilegal”, a adăugat el.

Experţi, care au anchetat fotografii cu liderul nord-coreean Kim Jong-un care inspecta noile motoare, afirmă că materialul aminteşte de arsenalul sovietic.

„Anchetatori guvernamentali şi experţi şi-au concentrat investigaţiile pe o uzină de rachete de la Dniepr, din Ucraina”, se adaugă în articol, care citează evaluări secrete ale agenţiilor americane de informaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri