Sari la conținut
News Alert

Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică

Coreea de Nord ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina, au declarat experţi citaţi de New York Times. Kievul a negat, însă, luni că ar fi vândut tehnologie balistică Phenianului, relatează AFP, citată de News.ro.

„Ucraina nu a vândut niciodată rachete sau altă tehnologie balistică Coreei de Nord”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare.

Un expert balistic de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS), Michael Elleman, citat într-un articol al New York Times, a declarat că Phenianul a schimbat recent modelul şi furnizorii de motoare pentru rachetele sale balisticie.

„Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, fără îndoială în mod ilegal”, a adăugat el.

Experţi, care au anchetat fotografii cu liderul nord-coreean Kim Jong-un care inspecta noile motoare, afirmă că materialul aminteşte de arsenalul sovietic.

„Anchetatori guvernamentali şi experţi şi-au concentrat investigaţiile pe o uzină de rachete de la Dniepr, din Ucraina”, se adaugă în articol, care citează evaluări secrete ale agenţiilor americane de informaţii.