Cum a fost sărbătorită Învierea lui Hristos în lume. Tradiția extremă din Grecia

Data publicării:
biserica in flacari

Aproape 300 de milioane de creştini au celebrat  sâmbătă noapte învierea Domnului. În Rusia, cea mai mare ţară ortodoxă a planetei, lumina a fost împărţită de patriarhul îmbrăcat în roşu, culoarea comuniştilor. Iar grecii au cam exagerat cu flăcările. O mulţime de tradiţii atipice au luminat cerul şi străzile, într-un fel considerat însă periculos de unii localnici.

Două biserici aflate la 400 de metri una de cealaltă se bombardează reciproc cu sute de rachete artizanale, chiar în timpul slujbei. Aşa celebrează în fiecare an grecii din Insula Chios învierea lui Iisus Hristos. Tradiţia datează din timpul ocupaţiei otomane. La început se foloseau tunuri mici, dar turcii s-au temut să nu fie folosite împotriva lor, aşa că i-au pus pe localnici să treacă la rachete. Bombardamentul este şi un concurs: echipa care loveşte de cele mai multe ori clopotniţa bisericii rivale câştigă.

Grecii au şi alte tradiţii noncoformiste şi periculoase. Localnicii unui cartier din Atena, aproape de Acropole, aruncă la miezul nopţii sticle incendiare şi petarde pe strada ce trece prin faţa unei biserici. Aşa se face că în acea zonă a capitalei, foarte liniştită în condiţii normale, cântecele religioase şi vestea învierii Domnului se îmbină cu exploziile cocteilurilor Molotov.

La Moscova, Învierea Domnului a fost anunţată de uriaşul clopot al catedralei Hristos Mântuitorul, cel mai înalt lăcaş de cult ortodox din lume. Slujba a fost oficiată de patriarhul Kiril. Îmbrăcat din cap până în picioare în roşu, ca şi ceilalţi preoţi din sobor, s-a asortat cu preşedintele Putin şi premeirul Medvedev, care au purtat cravate de aceeaşi culoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri