Cum ar putea provoca poluarea mediului o nouă migraţie în masă a oamenilor. Decizie istorică luată de justiţia din Franţa

Data actualizării: Data publicării:
aer poluat in oras
Poluare atmosferică. Foto: Getty Images

Poluarea mediului înconjurător a fost pentru prima oară invocată într-o instanţă din Europa pentru a împiedica deportarea unei persoane. Este vorba despre o decizie a unei curţi de apel din Bordeaux, Franţa, care a interzis deportarea în Bangladesh a unui bărbat de 40 de ani, bolnav de astm: un precedent care ar putea provoca în viitor migraţii în masă ale oamenilor pe considerente legate de poluare sau condiţii de mediu, informează The Guardian.

Avocatul bărbatului din Bangladesh a atras atenţia în instanţă asupra riscului deteriorării stării de sănătate, care ar putea chiar provoca moartea prematură a clientului său astmatic, din cauza nivelului ridicat de poluare din ţara sa, unul dintre cele mai mari din lume.

Pledoaria avocatului a convins instanţa de apel din Bordeaux, care a anulat astfel un ordin de expulzare a bărbatului din Bangladesh.

„Legătura dintre migraţie şi degradarea mediului înconjurător e clară”, a declarat avocatul Sailesh Mehta, specializat în legislaţie de mediu.

În condiţiile în care încălzirea globală face ca anumite zone de pe planetă să devină, practic, de nelocuit, migraţia în masă va deveni noua realitate”, a adăugat Mehta.

Poluarea atmosferică şi contaminarea apei nu ţin seama de frontiere. Încă mai putem împiedica transformarea unei crize politice şi umanitare într-una existenţială. Dar liderii noştri politici trebuie să acţioneze acum. 

Avocatul a mai adăugat: „Avem dreptul să respirăm aer curat. Guvernele şi instanţele încep să recunoască acest drept fundamental al oamenilor. Dar problema nu e legată doar de Bangladesh şi ţările în curs de dezvoltare. 20.000 de persoane mor anual în Marea Britanie din cauza poluării atmosferice. Unul din patru decese din întreaga lume poate fi legat de poluare”.

Poluarea îi ucide în special pe cei săraci şi vulnerabili 

David R. Boyd, raportor ONU în materie de drepturile omului şi mediu înconjurător a declarat că poluarea aerului e responsabilă de 7 milioane de decese anuale în întreaga lume.

„Poluarea atmosferică reprezintă un dezastru sanitar global care nu beneficiază de atenţia necesară deoarece majoritatea oamenilor care mor din astfel de cauze sunt săraci şi vulnerabili”, a spus Boyd.

 

Conform Environmental Justice Foundation, la fiecare 1,3 secunde o persoană este forţată să-şi părăsească locuinţa sau comunitatea din cauza crizei climatice. Milioane de astfel de migranţi nu beneficiază de niciun fel de protecţie legală.

Conform unei hotărâri luate anul trecut de către comisia pentru drepturile omului a ONU, statele nu pot deporta cetăţeni în ţările lor de orgine, dacă viaţa acestora e pusă în pericol, inclusiv din cauza crizei climatice.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri