Cum şi-a pierdut un înalt oficial japonez funcţia pentru că a jucat mahjong în perioada stării de urgenţă

Data publicării:
Illegal Trading At Myanmar's Lawless Region, Mong La
Foto: Taylor Weidman/Getty Images

Un înalt responsabil al parchetului din Tokyo a demisionat joi, după ce a recunoscut joi că a jucat mahjong cu câţiva ziarişti fără a respecta recomandările de distanţare socială în timpul stării de urgenţă din Japonia, informează AFP, citat de Agerpres.

Atitudinea sa a fost „extrem de inadecvată”, a declarat ministrul justiţiei, Masako Mori, în faţa presei. Procurorul în chestiune, Hiromu Kurokawa, de 63 de ani, „şi-a prezentat scrisoarea de demisie, care ar urma să fie aprobată mâine (vineri - n.r.) de consiliul de miniştri”, a adăugat ea.

Un săptămânal japonez a dezvăluit că Hiromu Kurokawa a jucat recent mahjong pe bani cu câţiva jurnalişti, un joc de societate de origine chineză foarte popular şi în Japonia, cu elemente din poker, domino şi remi. Kurokawa a încălcat nu numai legislaţia japoneză privind jocurile pe bani, ci şi consemnul de distanţare socială în timpul stării de urgenţă din Japonia.

Nerespectarea instrucţiunilor autorităţilor privind starea de urgenţă nu este pedepsită de legea japoneză, dar se aşteaptă în general de la personalităţile publice ale ţării să fie un exemplu în acest sens. Hiromu Kurokawa, apropiat al prim-ministrului Shinzo Abe, se afla de altfel în centrul unui scandal politic de favoritism de mai multe luni.

În ianuarie, guvernul lui Abe i-a permis lui Kurokawa să rămână în funcţie dincolo de limita de vârstă prevăzută, de 63 de ani. Shinzo Abe a fost suspectat că ar dori să-l instaleze pe Kurokawa în funcţia de procuror general în această vară.

Acest lucru a declanşat o furtună de critici în numele independenţei justiţiei, venind atât de la opoziţia parlamentară cât şi, fapt rar în Japonia pentru un subiect politic, de la diverse celebrităţi pe reţelele sociale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri