Sari la conținut
News Alert

ONU condamnă oficial anexarea Crimeei de către Rusia

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție prin care condamnă „ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia. De asemenea, ONU a reiterat faptul că teritoriul Peninsulei Crimeea aparține Ucrainei.  

 Este pentru prima oară când într-un document oficial al Naţiunilor Unite se stipulează clar că Peninsula Crimeea este un „teritoriu ocupat temporar”. 

În plus, rezoluţia cere Rusiei să înceteze abuzurile împotriva locuitorilor Crimeei, eliberarea ucrainenilor închişi ilegal şi permiterea observatorilor internaţionali să monitorizeze situaţia.

73 de ţări au votat pentru adoptarea documentului, 76 s-au abţinut, iar 23 au votat împotrivă, printre care Rusia, Siria, Coreea de Nord şi Venezuela. Printre ţările care s-au opus rezoluţiei s-au numărat China, Iran, India, Siria, Africa de Sud, Serbia şi Coreea de Nord. Multe ţări latino-americane şi africane s-au abţinut.

Rezoluţia urmează să fie votată luna viitoare şi de Adunarea Generală a ONU. 

Rezoluția a fost depusă de Ucraina, iar Rusia le-a cerut membrilor comitetului să voteze împotriva ei. Cel mai probabil, Adunarea Generală a ONU va confirma votul dat de Comitetul pentru Drepturile Omului, scrie New York Times

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică în componenţa Uniunii Sovietice. Regiunea a păstrat în tot acest timp relaţii strânse cu Rusia, graţie numărului mare de etnici ruşi care locuiesc aici, aproximativ 70% din populaţie.

În ciuda acestor circumstanţe istorice folosite de Rusia pentru a justifica anexarea, comunitatea internaţională spune că un astfel de act este ilegal şi consideră în continuare că peninsula este teritoriu ucrainean.

Anexarea Crimeei de către Rusia a încălcat numeroase angajamente internaționale, inclusiv prevederi ale cartei ONU, Actul final al OSCE de la Helsinki și Tratatul din 1997 încheiat cu Ucraina cu privire la statutul și condițiile privind flota în Marea Neagră.