Ediție dedicată Chinei, la „Pașaport diplomatic”

Data publicării:
ambasadoarea 20chinei-54964

„Între China şi ţara dumneavoastră există relaţii foarte bune nu doar la nivel cultural, dar şi în economie şi politică”, spune excelenţa sa Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei la Bucureşti, într-un interviu în exclusivitate, la „Pașaport diplomatic”, care va fi difuzat sâmbătă, de la ora 18.30, la Digi24.

Dincolo de frumuseţea şi fascinaţia pe care o exercită de obicei această ţară, în special pentru noi, europenii, în interviul acordat realizatorului Digi24 Excelenţa sa a făcut o adevărată pledoarie pentru importanţa culturii în viaţa fiecărui popor. Iar răspunsurile diplomatului chinez pot fi văzute ca o lecţie foarte importantă, din această perspectivă, şi pentru români.

Despre cât preţ pun chinezii pe cultură, cât de mult i-a ajutat asta să depăşească anumite momente grele ale istoriei lor, doamna ambasador spune: „Cultura chineză datează din timpuri străvechi. Conform istoricilor, cultura chinezilor, naţiunea chineză are o istorie de 300.000de ani. Dacă ne uităm la civilizaţia chineză, putem spune că datează de peste 10.000de ani. Poporul chinez are o istorie de 5.000de ani. Cum de istoria chinezilor a putut continua până astăzi? Cred că cultura a jucat un rol important. Prin cultură, civilizaţia chineză a putut supravieţui până acum. Noi, chinezii credem că cultura poate ajuta poporul şi lumea să trăiască în armonie şi respect reciproc. Acordăm o atenţie deosebită unor noţiuni ca: onest, harnic, inovator, şi ospitalitate. Acestea sunt specifice poporului chinez. Cred că cultura chineză ajută poporul nostru să trăiască mai departe. Există o singură cultură şi civilizaţie chineză. Noi nu ne-am oprit niciodată, ne dezvoltăm în continuare. Poporul, economia, societatea noastră vor creşte în continuare, iar cultura este foarteimportantă. Vrem să continuăm, să avem o cooperare bună cu alte ţări. Cred că prin cultură, popoarele se pot înţelege mai bine, îşi pot întări relaţiile de prietenie.”

Iar la acest capitol, al relaţiilor culturale, România şi China stau foarte bine, mai ales în ultimii ani, după cum remarcă Excelenţa sa: „Între China şi ţara dvs. există relaţii foarte bune nu doar la nivel cultural, dar şi în economie, politică, educaţie şi alte domenii. ... De exemplu, în ultima vreme am organizat multe activităţi, expoziţii ca cea a umbrelelor, evantaielor, a obiectelor de artizanat. Au avut loc mai multe festivităţi în localităţi de provincie şi cred că am avut succes. La fel, anul trecut am organizat spectacole ca cel al păpuşilor şi un concert de jazz. Acum trei săptămâni, am organizat împreună cu Ministerul Culturii un spectacol la Ateneul Român. Cred că este primul spectacol pe care l-am organizat într-un cadru atât de frumos. Artiştii chinezi au depus toate eforturile, iar prietenii lor din România au fost încântaţi. Este doar un exemplu. Partea română a trimis mai multe delegaţii, grupuri de folclor, şi alte vizite în China. Deci cred că cooperarea la nivel cultural este foarte bună.”

Ce crede ambasadorul Chinei la Bucureşti despre România şi români? Că avem multe trăsături similare, ceea ce o face să se simtă foarte bine aici: „Ambele popoare au trăsături similare, printre care prietenia şi ospitalitatea. De aceea mă simt foarte onorată şi bucuroasă să lucrez aici şi întotdeauna sunt sprijinită de oameni şi de autorităţi. Doresc să fac tot posibilul să promovez bunele relaţii la un nivel şi mai ridicat”, a mărturisit Huo Yuzhen.

Restul interviului, dar şi multe alte materiale și imagini despre tradiţiile, cultura şi frumuseţile acestei ţări, sâmbătă, ora 18.30, la „Paşaport diplomatic”, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri