EGIPT. Se împlinesc doi ani de când Hosni Mubarak a cedat puterea

Data publicării:
11022013 20m 20egipt-48834

În vreme ce fostul preşedinte se află la închisoare, condamnat deocamdată la închisoare pe viaţă, noul preşedinte Mohamed Mursi, ales democratic, este tot mai contestat de egipteni.

Opoziţia îl acuză că nu a schimbat vechiul sistem autoritar, inechitabil social şi că favorizează Frăţia Musulmană, din care provine, în defavoarea interesului general.

Protestatar: „Nu pot să-mi regăsesc demnitatea în această ţară”

Unele manifestări de autoritarism, greşelile de abordare politică şi dependenţa de Frăţia musulmană au dat naştere la manifestări antiprezidenţiale.

„Sunt aici pentru a cere să mi se redea demnitatea, nu pot să-mi regăsesc demnitatea în această ţară. Trebuie să demonstrez când îmi văd fratele târât şi agresat de poliţie, doar pentru că este un cetăţean egiptean care nu-şi găseşte demnitatea în această ţară”, spune Hatem Farouk, un protestatar.

Aşteptările celor care au contribuit la schimbarea de regim au fost înşelate. Privilegiaţii vechiului regim, retraşi pentru moment din viaţa politică, au rămas nepedepsiţi şi se bucură încontinuare de avantajele bogăţiei. Doar doi dintre cei 170 de poliţişti acuzaţi că au ucis 900 de protestatari în 2011 sunt închişi.

„Niciuna dintre cererile noastre nu a fost îndeplinită, din contră, după ce am scăpat de Mubarak, tot ce avem până acum este un preşedinte pentru doar un anumit grup de oameni”, explică Radwa Gamal, o protestatară.

Se profilează o coagulare a opoziţiei, formate din revoluţionarii laici şi din loialii fostului preşedinte, în vederea contracarării Frăţiei Musulmane la viitoarele alegeri. Principalele doleanţe ale acesteia sunt deja clare: îndeplinirea promisiunilor formulate la îndepărtarea lui Mubarak, un nou guvern, despărţirea statului de religie. Iar ostilitatea faţă de Mubarak, bolnav, în vârstă şi condamnat, scade. Creşte în schimb indiferenţa.

Ar fi vrut să evite soarta lui Nicolae Ceaușescu

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak ar fi renunţat la putere în urmă cu doi ani după ce secretarul general al partidului său i-a spus că va avea aceeaşi soartă cu Nicolae Ceauşescu, relatează jurnalistul Bradley Hope în volumul „Ultimele zile ale Faraonului”, relatează Mediafax.

Unul dintre momentele cheie ale ultimelor zile la putere ale lui Mubarak este prezentat ca fiind o discuţie cu secretarul general al partidului Naţional Democrat, condus de preşedinte. Numit cu doar cinci zile înainte, Hossam Badrawi i-ar fi spus fostului preşedinte că vede în faţa lui „o imagine a lui Ceauşescu”, scrie Bradley Hope, corespondent la Cairo pentru cotidianul The National din Emiratele Arabe Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri