Sari la conținut

„Fabrica lumii" rămâne fără clienţi

China, „fabrica lumii", rămâne rapid fără clienţi. Exporturile ţării au scăzut anul trecut cu aproape opt procente, bifând astfel o performanţă nefericită - cel mai mare declin din 2009 încoace.

Exporturile Chinei traversează astăzi o criză care, probabil, nu se va sfârşi prea curând. Sunt doi ani la rând de când vânzările făcute de companiile de acolo în străinătate tot scad şi asta pentru că întreg comerţul global a intrat într-o perioadă de de-globalizare.

China este cea mai afectată de această tendinţă. Iar viitorul se arată şi mai negru. Victoria lui Donald Trump în Statele Unite ridică perspectiva unui război comercial din care atât americanii, cât şi chinezii vor ieşi şifonaţi.

Preşedintele ales a promis că imediat cum îşi preia mandatul, va numi China un manipulator de moneda şi va face presiuni pentru ca mărfurile venite din ţara asiatică să fie scumpite de taxe de import mult mai mari.

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...