FIFA cere anchetă în Qatar. 44 de imigranţi din Nepal au murit din cauza condiţiilor grele de muncă

Data publicării:
qatar-1

După dezvăluirile publicaţiei The Guardian, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal s-a declarat consternat şi a cerut deschiderea unei anchete, care să stabilească exact condiţiile în care, doar vara aceasta, ar fi murit de epuizare 44 de muncitori nepalezi.

Jumătate de milion de muncitori din Nepal, India şi Sri Lanka sunt aşteptaţi în următorii ani pentru a lucra la construcţia stadioanelor, hotelurilor şi infrastructurii necesare pentru Cupa Mondială. Iar dacă aceştia nu vor avea condiţii de muncă mai bune, epuizarea îi va doborî pe cei mai slabi. Cel puţin 600 pe an vor muri, apreciază Confederaţia Internaţională a Sindicatelor. În paralel, o anchetă a publicaţiei The Guardian a descoperit că 44 de nepalezi au murit vara aceasta.

Sunt multe probleme. Când te uiţi la toalete şi la băi îţi dai seama că nu au fost curăţate niciodată. Sunt extrem de murdare. În camere stăm câte 12, 14 oameni şi nu ne-au mai dat cearceafuri de doi ani. Ne spun să ne cumpărăm singuri dacă avem nevoie”, mărturisește un muncitor.

Condiţiile de muncă sunt la fel de dure. Pentru 250 de dolari pe lună, oamenii muncesc la 50 de grade Celsius în timpul zilei şi uneori nu primesc nici măcar apă.

Salariul întârzie între trei şi opt luni, în general, acum însă nu am mai primit banii de 10 luni. De alte 17 luni nu am un act de identitate. Am venit aici cu contract, am muncit legal, dar acum statutul meu este de imigrant ilegal”, spune un alt muncitor.

Totul, în condițiile în care Qatar este țara cu cel mai mare venit anual pe locuitor din lume - 90.500 de dolari, iar guvernul de la Doha a alocat Cupei Mondiale din 2022 un buget de aproape 100 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri