Flota finlandeză a lansat bombe subacvatice de avertisment împotriva unui submarin neindentificat

Data publicării:
finlanda

 

 Submarinul a fost observat în limitele apelor teritoriale în largul capitalei Helsinki. FOTO: wikimedia.org

Marina finlandeză a informat că a lansat luni la prânz și, din nou, marți dimineață câteva bombe de avertizare împotriva unui presupus submarin.

Ministrul finlandez al apărării, Carl Haglund, a declarat presei că ținta a fost un submarin și că acesta a părăsit probabil zona.

„În cadrul supravegherii asupra integrității teritoriale, Marina a observat un presupus obiect subacvatic”, luni, în jurul prânzului, în limitele apelor teritoriale în largul capitalei, a indicat Ministerul finlandez al Apărării într-un comunicat, citat de AFP.

„O misiune de recunoaștere a fost desfășurată cu nave de suprafață. O nouă observare a fost făcută în zona de căutare” în noaptea de luni spre marți, şi „un foc de avertisment a fost tras cu bombe subacvatice de avertizare la ora 03.00 dimineața”.

Ministrul apărării, Carl Haglund, a explicat pentru cotidianul local Hufvudstadsbladet că este vorba de bombe „care emit un zgomot puternic, dar nu produc pagube directe”. „Cu ele s-a putut demonstra că a fost descoperită o activitate” suspectă, se arată în același comunicat.

Submarinul se pare că a dispărut, dar autoritățile finlandeze nu au dat detalii cu privire la tipul de submarin.

„Marina își continuă ancheta în prezent pentru a ști ce s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Max Arhippainen.

Incidentul survine într-un moment de amplificare a activității militare ruse în Marea Baltică, ceea ce a determinat Finlanda să anunțe intensificarea cooperării cu celelalte țări nordice, în special cu vecinul său suedez.

În octombrie, Suedia a căutat, fără succes, timp de o săptămână un submarin „străin” observat de mai multe ori în apele sale teritoriale în apropiere de Stockholm. Rusia a negat că submarinul i-ar putea aparține.

Finlanda are o frontieră de 1.340 de km cu Rusia, vecin cu care a încercat să mențină relații bune de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri