Imperiul financiar al ayatollahului. Liderul suprem al Iranului gestionează 95 de miliarde de dolari

Data publicării:
aya

Ali Khamenei, 74 de ani, lider suprem al Iranului din 1989. El este omul care are ultimul cuvânt la Teheran, el este gardianul Revoluţiei Islamice.

Este un om obişnuit. Cred că aceasta a fost cheia succesului său. Îşi plănuia totul. Se gândea la toate. Când a devenit lider, nu avea nimic”, spune biograful Mehdi Khalaji.

Au trecut 24 de ani de atunci, timp în care ayatollahul Ali Khamenei şi-a construit un adevărat imperiu, scos la lumină de o anchetă a agenţiei Reuters.

A pornit de la o asociaţie caritabilă, înfiinţată pe vremea predecesorului său, cu scopul clar de a gestiona banii obţinuţi din vânzarea imobilelor abandonate în anii de haos ce au urmat revoluţiei din 1979. Oficial, fondurile strânse ajungeau la sărmani.

În realitate, susţin jurnaliştii de la Reuters, organizaţia Setad s-a transformat într-o adevărată maşină de făcut bani şi este implicată în toate sectoarele economiei, de la industria petrolieră, la telecomunicaţii.

Averea ar fi fost investită ulterior, astfel că 52 de miliarde de dolari sunt în bunuri imobiliare, iar 43 de miliarde în acţiuni la diverse societăţi.

Chiar dacă nu-şi adjudecă această sumă uriaşă în nume personal, ayatollahul Ali Khamenei foloseşte organizaţia Setad drept instrument de control al puterii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri