ÎN PRAGUL RĂZBOIULUI. Israelul, tot mai aproape de ofensiva terestră în Gaza

Data publicării:
17 2011gaza-33987

Actualizare 18.30.Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Israelul că a încălcat un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardând intensiv Fâşia Gaza, şi a declarat că speră la o încetare a ostilităţilor în cel mai scurt timp.

Israelul face un adevărat tapaj internaţional cu cei morţi ai săi (...). De fapt, Israelul este cel care a încălcat armistiţiul”, a spus el presei, pe aeroportul din Ankara, înaintea unei vizite în Egipt.

„Este o tactică a Israelului, care doar arată cu degetul spre Hamas şi atacă (Fâşia) Gaza”, a declarat Erdogan, care a anunţat că a discutat vineri seara la telefon despre conflictul din Fâşia Gaza atât cu preşedintele american Barack Obama, cât şi cu cel rus, Vladimir Putin.

El a subliniat că va discuta despre acest subiect cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi, în cadrul unei întâlniri la Cairo.

Actualizare 18.00.Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului iranian a dezminţit că Iranul ar fi livrat rachete de tip Fajr-5 unor grupări înarmate palestiniene, a anunţat azi postul de televiziune în limba arabă Al-Alam.

Dezminţim livrarea de (rachete de tip) Fajr-5 rezistenţei palestiniene. Obiectivul acestor acuzaţii este de a arăta că această rezistenţă este slabă, însă ea este perfect capabilă să îşi procure armamentul de care are nevoie”, a declarat Allaeddin Borujerdi.

Gruparea Jihadul Islamic a revendicat joi tiruri cu rachete de tip Fajr-5 împotriva oraşului Tel Aviv.

Actualizare 16.00.Atacurile cu rachete continuă şi în acest moment. Ţinta rachetelor Hamas sunt localităţile din sudul Israelului. În Fâşia Gaza, loviturile aeriene israeliene vizează, în principal obiective din oraşul Gaza, dar şi instalaţii de lansare a rachetelor din restul teritoriului. Şeful armatei israeliene a anunţat că există instrucţiuni de intensificare a atacurilor aeriene în teritoriile palestiniene. În plus, Israelul a instalat, anticipat, a cincea baterie antirachetă pentru a proteja oraşul Tel Aviv.

Hamas a interzis străinilor să părăsească Gaza, iar printre ei se află şi 22 de jurnalişti. În acelaşi timp, mii de militari sunt deja mobilizaţi la graniţa cu Fâşia Gaza. Ministrul de externe israelian, Avigdor Libermann, a spus că de această dată, ofensiva terestră trebuie să meargă până la capăt pentru a nu repeta eşecul din 2009.

Fâşia Gaza are 365 de kilometri pătraţi şi un milion şi jumătate de locuitori. Teoretic, sunt şase puncte de intrare în teritoriul palestinian, însă planurile armatei referitor la invazie sunt, fireşte, secrete. Analiştii susţin că operaţiunea terestră implică însă o serie de riscuri, pe lângă pierderile de militari israelieni, şi pe cele ale pierderii alegerilor pentru Benjamin Netanyahu.

Atacul de azi dimineață nu s-a soldat cu victime

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat însă că bombardamentele vor continua în zonă. În plus, guvernul de la Tel Aviv a aprobat cererea armatei pentru creşterea numărului de rezervişti, de la 30.000 la 75.000, care pot fi chemaţi în cazul unui eventual atac terestru.

Conflictul din Fâşia Gaza a intrat în cea de-a patra zi a ostilităţilor. Aviaţia israeliană a continuat bombardamentele şi în cursul nopţii, iar palestinienii au lansat noi serii de rachete în sudul Israelului. O bombă lansată de un avion israelian a lovit sediul liderului Hamas.

Peste noapte, 12 palestinieni au fost uciși și alte câteva zeci răniți, în timp ce în rândul populației israeliene nu s-au mai înregistrat alte victime, în afara celor trei civili uciși zilele trecute.

Negocierile de pace mediate de Egipt şi Statele Unite nu au avut succes, iar armata israeliană mobilizează soldaţi la graniţa cu teritoriul palestinian, pentru un eventual atac terestru.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a vorbit la telefon cu președintele Egiptului, Mohammed Morsi, și premierul israelian Beniamin Netaniahu, dar nu s-a ajuns la o întelegere.

Liderii Hamas au declarat că nu doresc un armistițiu cu Israelul, în ciuda eforturilor internaționale de mediere, iar oficialii israelieni au declarat că vor înceta ostilităților doar dacă militanții palestinieni vor implora pacea.

Reacții internaționale

Ostilitățile dintre israelieni și palestinienii din Fâșia Gaza au declanșat reacții diferite în rândul liderilor politici, iar, în semn de solidaritate, mii de palestinieni au ieșit în stradă.

Vineri seara patru oameni și-au pierdut viața într-un nou raid aerian israelian în Fâşia Gaza, printre care și un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, care a fost ucis.

Tot ieri seară, ministerul român de Externe a activat Celula de criză, ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza.

„Având în vedere deteriorarea situaţiei, la nivelul instituţiei, a fost activată Celula de criză, coordonată de secretarul general al MAE. Celula de criză gestionează adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei”, se arată în documentul MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri