Incertitudine în Venezuela. Chavez rămâne președinte, chiar dacă nu este învestit oficial

Data publicării:
05012013 20chavez-42104

Conform Constituţiei, preşedintele ales trebuie să depună jurământul în faţa parlamentului în cadrul unei ceremonii ce trebuie să se desfăşoare în Venezuela, la trei luni de la alegeri. Oficialii de la Caracas au găsit însă un artificiu legal prin care ceremonia de învestire poate fi amânată.

„Dacă dintr-un anumit motiv - neaşteptat, în acest caz - preşedintele republicii nu este prezent, preşedintele reales nu este prezent în Adunarea Naţională, din motive neprevăzute, medicale, în acest caz, atunci preşedintele poate depune jurământul în faţa Curţii Supreme”, a spus Nicolas Maduro, vicepreşedintele Venezuelei.

Constituţia nu prevede nicio dată limită pentru cazul în care preşedintele reales este învestit în faţa Curţii Supreme de Justiţie.

Misterul privind starea de sănătate a lui Hugo Chavez a creat o stare de incertitudine în Venezuela, una dintre ţările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Guvernul de la Caracas a anunţat că Chavez suferă de insuficienţă respiratorie şi infecţie pulmonară, complicaţii apărute după operaţia de cancer.Dincolo de declaraţiile oficiale, un mare prezicător din Mexic a afirmat că preşedintele venezuelan va mai trăi încă două luni.

Ieşirea din scenă a lui Hugo Chavez ar fi un şoc pentru Venezuela, unde cei săraci îl privesc ca pe un erou, datorită numeroaselor programe sociale pe care le-a iniţiat. Ar fi o lovitură şi pentru statele latino-americane care au beneficiat de ajutor din partea Venezuelei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri