Inflație de 1.000.000% în Venezuela

Data actualizării: Data publicării:
Crisis In Venezuela Sends Migrants Across Border To Colombia
Foto: Guliver/GettyImages

Rata inflației este estimată să ajungă la finalul anului 2018 la un milion la sută, potrivit unui anunț al Fondului Monetar Internațional. Acesta ar fi cel mai grav caz de hiperinflație din istoria modernă a lumii.

Crisis In Venezuela Sends Migrants Across Border To Colombia
Foto: Guliver/GettyImages

Economia Venezuelei a început prăbușirea în 2014, când prețurile la petrol extrem de mici nu au mai putut susține sistemul socialist bazat pe subvenții și control al prețurilor.

„Am calculat o creștere a inflației la 1.000.000% până la finalul anului 2018 pentru a atrage atenția că situația din Venezuela este similară cu cea a Germaniei în 1923 sau din Zimbabwe din anii 2000”, a scris Alejandro Werner, directorul departamentului FMI din emisfera vestică.

Așa se face că prețurile au crescut de peste 46.000 de ori în acest an, potrivit opoziției din Venezuela, care a început să publice propriile date cu privire la inflație, anul trecut, după ce banca centrală a oprit difuzarea acestor statistici.

Oficialul FMI adaugă că prăbușirea economiei din Venezuela va produce efecte și în țările vecine. După cinci ani de criză, milioane de oameni se chinuie să facă rost de hrană și medicamente, dar și alte produse necesare vieții, din Columbia și Brazilia.

Alejandro Werner mai spune că este foarte greu de făcut previziuni cu privire la o economie care prezintă asemenea cifre dar, dacă predicțiile se vor adeveri, economia Venezuelei se va contracta cu 50% în următorii ani.

Pe de altă parte, președintele Nicolas Maduro afirmă că țara sa este o victimă a „războiului economic” purtat de opoziție cu sprijinul SUA.

Citiți și

Efectul pozitiv al crizei economice fără precedent din Venezuela

Coşmar în Venezuela. Un kilogram de cartofi costă un sfert de salariu minim

În Venezuela, banii nu mai au valoare. O tunsoare costă cinci banane și două ouă

Sursa: FMI, Time

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri